有乜對話一聽就知個人係有教養?

728 回覆
2224 Like 40 Dislike
我落車會講唔該晒同埋揮手🙋
下,你去中環由外國人/菲律賓人serve你嘅店
have a good day/have a good one好正常
你唔講對方都會講

你喺mk同香港人waiter/sales講就緊係對牛彈琴
本身好地地講緊中文做咩轉channel
起外國係會
行山見到山友都會how's it going mate
唔明有幾扮野 身邊有人咪隨口講句
類似撞到人講sry咁之嘛
我呢啲有教養嘅人撩鼻屎同放屁時會講聲Excuse me。
行山都好多呀叔無啦啦同你講 早晨 頂住

另外仲有d野係做左就知冇教養,例如

講電話好大聲/ 睇片聽歌播到全車都聽到
食野食到成枱都係
排隊企到同前面好埋,特別係atm
排隊唔識打蛇餅,寧願block晒成條路block埋隔離舖
外國叫禮貌,香港叫虛偽,明明全心為返工,仲搞咁多野?
揸得好就會
D小巴狗揸到好似揸緊F1又飄又chok真係連句唔該都唔想比
做過服務業
會講既人真係每日收工一隻手都數得晒
香港人好多都好閪
尤其係女人
香港閪人多,仲比禮貌D閪人,即係比佢地食住你。
例如搭LIFT咁,好多閪阿婆入完LIFT係點都會死埋一邊唔會禁關LIFT,我當然好有風度咁啤一啤佢,上前禁關門,禁完再啤一啤佢,再企返原位,其實我可以完全唔禁都冇問題,不過我要扮有風度之餘仲要閪鳩佢面,佢全程頭DUP DUP唔敢抬起頭,對治香港D閪人完全唔洗講禮貌
好應該,唔明點解咁多負評
你去過外國未?
你食開豬潲?
我有四分一既人生都係喺外國
但喺香港咁做好似好唔自然
可能我真係冇乜教養
撞到人會say sorry
我屌你老母我條野係咪係你老母度啊?
咁由你開始做起lor
有咩咁唔自然,我覺得咁樣反而突顯到你既自信同埋文化
嗰種對每個人都有禮貌既文化,就算佢係看更或者收銀
係出面食野無聲 係屋企食野好撚大聲點睇
屋企人細個喺英國
真心仲apply到?
你去同英女皇食飯?
講評藝術作品
Hi Auntie~
坐朋友車一定優先揀副駕駛位坐,除非幾個人坐/佢條女都坐
而家topic講緊教養
討論正式場合既manner有咩問題?
你出入既場面唔需要manner唔代表其他人都係
嗰啲先係最撚柒閪
把口好似好有禮貌咁
但句句都有骨咁濟

例子1
「下乜你哋冇xxx㗎?哦~我去開好多間都有㗎」
而事實上據我事後向上頭了解返
佢要嗰樣嘢好似真係全香港得幾間有

例子2
上菜出嘢飲問邊位嘅,成班人都淨係掛住傾偈,我企撚咗成分鐘問咗三四次都冇人理

放低咗之後怪返我企定定唔出聲
我屌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞