有乜對話一聽就知個人係有教養?

728 回覆
2224 Like 40 Dislike
返工嗰時聽到人講唔該心情都會好啲
所以平時都會多啲同人講唔該
將心比己
乜撚野紐澳文明根本外國呢啲就好common啦
睇完po先知咁多香港人(定連登仔)都冇乜教養… 順口講句唔該或者點個頭好似好難
以前parttime做過好幾份服務業,聽到簡單一句唔該 hello bye 或者個客對你笑一笑,就算做到攰都會有返啲力
將心比己好啲
食完野個閪嘴仲發出japjap聲嘅係賤種狗
exac7ly
我都回咗差唔多嘅嘢
平時都係咁做
可唔可以心動吓我
麻煩晒
btw 有樣嘢見到好多香港人唔知
就係講英文嘅時候同講中文禮貌上咗分別
中文入面講:
「你可唔可以幫我xyz呀?」
已經係一句有禮貌嘅請求 唔一定要加”唔該”
但英文嘅話講 :
“Could you xyz for me please?”
即使意思同中文嗰句完全一樣
但鬼佬聽你冇講please就會好un耳
我見好多香港人講英文都冇講please
唔係佢地冇禮貌
係本身中文入面個句型已經係禮貌咗
會幫人 hold 住度門 開門讓你行先 落雨darm遮個陣會遮去你個邊多啲 隨身帶備紙巾 有禮貌 講嘢唔大聲 行路姿勢 好多
啱啱係公司canteen食lunch
我都已經開大聲戴耳機睇片
都聽到隔離嗰個肥婆食野雜雜聲
我會講sorry
成日見啲鬼佬會咁
不過香港人就好少
讀書少就唔好學人拋書包
仲有喺餐廳如果佢想坐你隔你個位會同你講sumimasen
正常其他國家嘅人一個屎忽德咗埋去
屌 我成日同七仔啲人講bye bye
人地講野既時候 即刻插嘴
應該係問嗰個問:貴姓
答嗰個:免貴,姓X
其實呢啲商場真係好撚仆街
本身又唔比人坐
仲要逼人講hello byebye
你啲CS都唔會個個咁啦
仲要出最低工資逼人做咁多無謂野
Pardon
幫完條女奶西之後佢會講唔該
你個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞