有乜對話一聽就知個人係有教養?

728 回覆
2224 Like 40 Dislike
遇著肥婆都照果斷入閘
呢種捨身成仁嘅美德絕對有教養
外國返嚟就算 當你習慣改唔到 雖然喺香港個context講都幾confusing
成世人喺香港嘅就咪講啦 明明唔係生活喺嗰個文化入面
扮咩 唔好話你睇太多美劇
可以話係另一種cultural appropriation
Disadvantaged cultures 想沾光advantaged cultures 反而突顯咗自卑感
有d人已經進化到打住乞痴講excuse me
俾隧道費會同對方講唔該

撘咁多次的士/uber得兩個司機會講
呢啲係文化唔係文明下話
阿爸阿媽教落幾時都要講
Even 前面有人推開門
我都會講聲唔該同頂一頂門比下一個
「雕你老尾」,感覺係好親切,但通常係地盤師傅先識講呢d敬語,好多西裝友懶係斯文唔識講
你真係諗多左
埋到cashier/waiter埋黎時會講聲hi先講野
因為由細到大見慣屋企人咁做
但hk人正常都好似會講「唔該」先
呢個應該係文化唔同?唔關家教事
真 呢啲返學唔會教你 但唔知點解一出嚟社會都識
平時習慣有講,但有時比人話好怪
之前我有無呢個習慣唔記得
但一做完有關服務業就真係一定會唔該前唔該後
其實喺外國係好平常 10個有9個就算戴住headphone聽歌 埋到去收銀都會特登除低講句hello/一兩句greeting
不經意做個動作原來會有人諗咁多野
叫契哥啦
男人咁做,堅心動
做多咗
會呀
因為daddy外國長大
媽咪就好搞笑,人地打完乞chi佢會講aiya
剩係拍拖識AA,已經秒撚哂上面所有所謂教養行為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞