有乜對話一聽就知個人係有教養?

728 回覆
2224 Like 40 Dislike
禮貌本身就係虛偽,係要咁真性情嘅直接屌人老母唔好?
記得上年去台灣
Book左架私家車仔去唔同景點

之後慣性不停「謝謝」「麻煩你」
佢話係咪所有香港人都係咁
行為得唔得,比錢嗰陣會雙手,就算唔雙手都會用另一隻手托一托
會講早晨唔該多謝
食飯嗰陣另一隻手會放上枱
識揸筷子
食飯唔會玩電話
想問下有時入間鋪頭睇野 有sales埋黎介紹 最後你冇買野準備走 你地會唔會同個sales講唔該
去七仔 報紙檔買嘢都會?
係,我fd 係咁
我係上巴士會講,其他就落車先講
casual比錢都咁太撚做作
坐低解西裝扣
靚仔
發覺其實對人有禮貌嘅話,好多時人哋會360度由一個閪口閪面嘅人變到好好笑容咁對你

如果有人本身專登好無禮貌好炆咁對你,但你好有教養咁應嘅人,對方係直頭hang機,無位喺言語上assault 你
細個大人真係咁教
咳同打乞痴要用手/紙巾遮住再講 excuse me
人地打完乞痴講句bless you
去到大學住Hall同學之間同依家做嘢啲同事老細之間都一樣有呢個習慣。有時excuse me都會轉做中文講唔好意思。有幾岀奇
有時食快餐點餐會叫hello先
Well我覺得係一件好normal 既事情囉
細個嗰陣冇禮貌會比老母打到仆街
到而家見到啲冇禮貌嘅人會嬲同埋唔理佢地
我會諗
咁樣諗野既人係同我唔係同一個層次
然後我繼續會講hello 唔該 bye
認真
前日返工有兩個女仔(幾靚女) 一開始覺得幾高質有錢女 其中一個個負責叫嘢食 好大聲叫「唔該」即時勁失望 勁似「渴」緊我仲要長期閪面 另一個之後係我收menu既時候講左句唔該 完全唔同感覺 好温柔又有禮貌 之後啲借啲意去送餐 佢個笑同d禮貌
所以講 唔該 唔一定係好有禮貌
習慣姐
學生:學費包埋架喎
香港應該雙手
幾年前係中環七仔見到個女人用一隻手托住另一隻手好似睇韓國野睇上腦咁 幾撚想屌柒佢
佢仲要係好撚大動作咁話俾人知佢有心特登咁樣托住隻手
我心諗你想表現出你禮貌唔係應該雙手
我都係上巴士會講
落就唔會特登行埋去講 除非多人佢開埋上車個度門而我又係個度落
我叫餐買野俾錢都盡量用雙手俾雙手收
如果你由細到大都係見到屋企人係咁 佢地又好自然咁教你咁 其實係一啲都唔造作 覺得造作既先應該諗下係自己有問題.........
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞