有乜對話一聽就知個人係有教養?

728 回覆
2224 Like 40 Dislike
原來係揮手係唔該
我仲怕佢以為佢hi我
每次都係點頭
May i be excuse呢個香港人應該少接觸d
我細個讀書個陣要去toilet個陣係教你
“ms/mr乜乜may i be excuse?”
後來我讀返本地高中講may i be excuse d老師會問我要去邊
真係無聽過免貴 學野
有無整親你
香港勝人一籌既,係因為中西融合,多文化同國際都市
Ching 暴大人?
我中學個陣直程係教我地咁講
如果人哋都冇問「貴」姓
你免咩貴
係 不過香港嘅話
仲有搭𨋢都係
幾條友等𨋢 部𨋢係上天橋嗰啲𨋢得一層
一開門個個就狗衝入𨋢企埋角落頭度
掣又唔㩒
好似老馮要人哋㩒咁
其實㩒就冇咩所謂 但係見到呢啲老馮就係有啲不爽
我一開飯就震到石屎剝落
食野唔會食撚到成枱都係
有啲人食撚到好似啲狗爬完咁 成張枱都係飯餸汁
見到真係咩胃口都冇哂
外國文化啦呢d係
射射
我覺得向司機揮手呢一個比起禮貌,其實係一個安全手勢,係純粹向司機示意要過馬路,費事有誤會俾人車死,不過呢啲都算係有教養嘅一種

利申:上面嗰啲基本上全部做晒,唔覺得有啲咩特別
遞筆刀較剪會尖嗰邊對住自己
唔係對話
我覺得係睇單手定係雙手接嘢或者攞嘢
食拉麵嗰啲係雪雪聲,依家講緊jap jap聲
我嘅意思係本地老師唔識呢個係去洗手間嘅意思
Excuse me係當你做咗啲唔appropriate嘅事
或者你要ask for a favour先會用

打乞嗤已經好撚慘
所以人哋先會講bless you可憐下你
自己無啦啦跪低講excuse me做乜鳩

上面話要講excuse me嘅全部都係奴性上腦

香港學校嘅英文完全唔跟外國context
幾廿年嚟教嚟教去都仲係how are you
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞