有乜對話一聽就知個人係有教養?

728 回覆
2224 Like 40 Dislike
呢個真 利申做過part time sales之後先有呢個體會
唔明點解趙嘢果陣要開口
呢個已經唔係教養問題係痴線佬 無人會當你呢個行為係因為有教養
你係咪好自卑人地有禮貌都比你聯想到好高竇你同有教養嘅人嘅差別咪喺到區分到仲要舉中指
但係香港好多人係冇諗過要唔該人
條女腿張開你又要唔要講唔該呀咁?
講我要進來了呀??
我一打乞痴就好易打幾個
所以我d同事熟咗會等我打完哂先bless
問佢有無上連登
其實呢啲都好普通 不過做嘅人都太少
我自問同朋友/家人都無咁好禮貌
但出去 特別係遇到服務業嘅人都會唔該前唔該後
將心比己 人地都係打份工
如果人地聽到你一句唔該 其實對佢地都有種溫暖

記得同個朋友食飯
我同送餐姐姐講唔該曬
個朋友問 做咩同佢講唔該
佢應份架喎
咁我覺得呢個朋友應該都唔識人情世故
離遠打招呼就係,如果成班人傾緊計中間咁做就好似有啲奇怪,可能我冇乜教養
識有人打一下講一次
心諗洗唔洗啊
做齊曬,不過本人係絲打,過馬路係「點頭」或者「小鞠躬」,揮手太man

我以為呢D係基本嘢
想你住我幢樓我到最後入嗰個成日都唔撳閂門
Exs me
屌,尷尬雞皮又起
落車位近司機嘅交通工具會講

大嶼山巴士/ 的士/ 部分小巴/ shuttle會
某啲人以為講bless you呀touch wood呀會散發出英國上流貴族氣息 好似會高人一等啲
實際同日本動漫毒撚無端端彈句日文出嚟一樣咁out of context咁7
優良文化?邊個決定?
典型被殖民者崇洋心態
言下之意即係香港劣啦 咁睇唔起仲講咩本土
點解香港人喺自己地方生活 有自己一套禮儀 都要「求教」人地嗰套?
英國嘅習俗嘅就叫輸入優良文化全盤接受
其實有冇用腦分析過?盲崇咪呢啲
呢個習俗又無關感謝 不過喺個好specific嘅位用嘅關心句 根本可有可無
講係習慣 唔講都係習慣

當你唔係生活喺嗰邊 assume你自己同周圍嘅人都冇呢個習慣 夾硬copy真係好odd
你想表達關心嘅說話中文大把表達
睇唔起自己文化 自卑嘅人先會想無條件模仿人
唔明自己個心態可以睇下呢個高質linguistic post 3樓社交個point講緊類似嘅野 雖然你個case比起一般中英夾雜仲扮野啲
[ling嘢長文] 其實香港人咁中意中英夾雜為乜柒?
https://lih.kg/gobjaT
我諗你咁聰明實明嘅 可能唔想認啫
我覺得有教養既人去行街睇野會比較麻煩
有時d sales好主動係咁sell野
我都講左唔好意思想自己睇下
佢都要跟住我個眼神睇到邊sell到邊

我都知d sales可能都迫不得已
但係我真係無興趣又唔好意思打斷你講嘢呀
會淨係講唔該
呢個真 試過好多次幫手開門對方都係直接行 個下真係覺得勁無禮貌
我屋企一開飯樓下就會投訴
係澳洲超市買嘢真係會咁,仲會互相How are u 果d. 試過一次買左罐餐肉,個收銀同我講佢男朋友煮餐肉炒蛋好難食R水吹

不過有時唔想講野/聽緊歌都係去自助機算(我知我毒),不過香港文化唔同,咁做俾人當係痴線佬+阻住後面
屌西之前會敲門
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞