[露營丁丁]第11個post

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
岩呀, backpack同營呢d真係每個人用完既感覺都唔同
NEMO營我都換過兩隻, 最不滿佢係HORNET前面個窿, 好易會積水。
溶得勁唔勁?
其實你濕收就咩鳩營都死, 邊有咁易溶, BA, NEMO, HILL, MSR我都有用。班友次次濕收, 朝早又唔用塊布索下水, 梗係死啦。
都唔一定濕收先會溶....
有個營友有隻msr hubba, 15年買既.
果時荔枝莊露無落雨. 用完之後半年再開番,
已經痴立立.
我自己有隻sierra design既flashlight,
從來無落雨用, 都係乾收.
17年年頭開, 17年年尾已經溶左

我覺得溶coating呢家野真係好撞手神...
濕收就都幾肯定衰硬, 但唔代表乾收都唔會溶coating,
都要睇下平時存放隻營個濕度..
hb版大陸造
早幾年hill 仔香港有人帶頭推
變相岩岩露左一兩次既人都知hill 仔好
咁咪越來越多人買同用
所以唔買咁多營, 得閒都要拎出來用下。
所以係香港買營都係買double sil既多...
依家有d pu營都係得閒拎出去露下睇下收左皮未
收左皮就當公家野, 有咩唔熟既fd借營就借呢堆俾佢算
帳篷品牌變公廁唔緊要,
最緊要d x位唔好變公廁就得
其實好多都變公廁。
好奇問下,大家有無搵到d真係得自己知嘅靚x位?
有兩個car camp得既x位, 有個近年揚左.
有個6年黎都仲係靜靜地無咩人...

不過呢d自己知就算
揚埋出去真係係屋企打飛機算
係咪apple報個個?
無睇到蘋果篇報導, 介唔介意知道姐係邊個?
佢整左個專題詳細介紹
唔是了, 不過紅花嶺依家都真係好多家庭樂既上去
去露營最怕遇到3寶.
1. 細路
2. 凌晨叫春撚
3. 燒地撚
依家好多X位都會遇到呢3寶...
其實如果係好嘢唔怕多人用. 講真一萬幾千唔係多, 可以有幾特別
我有隻華DEE營係香港真係未撞過款。
現在個玩法唔同左
有D人可能被人話過佢爆D X 位出黎,然後唔抵得,就開D 新group 以爆X位作招徠

爆X位既人係因為佢地唔明搵一個X位其實係一種心血黎
或者要用呢D 招式去吸引多D 觀眾
或者佢地唔明白/未見過有D 地方就係因為多左人去,而有人燒地,遺下大量垃圾
或者佢地根本都唔鍾意大自然,唔明 leave no trace (LNT) 同只係呢段時間冇地方好去先黎行山露營
前排發現一個唔錯嘅位但未真係去露
果到應該未有人露過
不過唔知再遲啲條澗會點。
完全認同...
LNT 真係好緊要... 呢幾年多左好多忽然露營既,
扮專家教新手買呢樣果樣推人中伏都算,
d 露營地點變難民營都算...

但真係爆x位同埋唔識LNT 呢兩點真係次次望見呢堆友都想爆粗.
行轉馬昂, 成個山都係廁紙
行轉灣西 塔門, 成塊地都變左沙地

仲有爆x點班友, 我唔知我知果個youtuber
係唔係bro 你描述果個.
但就為左想吸引知名度去拍片拍d x位,
仲好理直氣壯咁話番提醒佢既人, d x位係人都知...

有時都幾自私, 會係度諗可唔可以唔好興起露營潮🙏

依家真係想同班營友聚下都好難
爆唔爆X位冇得講啦
你可以自己唔同人講 令到件事冇咁多人知
但冇得話嬲人地知道左而去嗰個地方
個地方又唔係私家嘅

反而係LNT香港真係好差
一地垃圾就成日見架啦
燒地啦
唔拎返啲垃圾出市區啦
有時唔係話好高要求要人地咩廢水都拎返出市區呀
咩執多兩袋垃圾先走呀

係好簡單唔好留低垃圾
去之後預早買定野 唔好拎咁多垃圾入去都做唔到

依家同朋友去都會介紹下有咩位可以準備好啲做好啲
希望慢慢傳得開啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞