[露營丁丁]第11個post

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
想問下係唔係得dod金仔可以變做內幕A桿?
Locus gear都得
正喎

介唔介意分享下條list
勁. 4.5kg 包水包糧, 可唔可以分享下🙇‍♂️
都兩年前砌... 唔用睡袋用救生墊
計埋2L水同脫水飯, 4kg 頭左右

個list 之後後補,
但係坐座墊唔係坐凳
另外帶尿袋啦,
差得又唔係多,
陣間有電話用冇燈用就慘。
冬天加睡袋同坐凳, 加番1.2kg 左右

依家有時番工夜入露營, 都係類野既gear set 加番張凳同換台仔就番工, hmg 30L袋岩岩好
不過呢隻HMG真係唔可以咩重嘢, 我剩係用呢隻單車旅行. 放一套去街衫同個人物品
Thanks
大概過6 kg就會孭得辛苦...
但如果識pack/有蛋席/有類似nemo fillo luxury之類既枕頭,
6kg以下真係好小孭

同埋我自己有係hmg度買多兩條帶車去個袋既左右兩側,
咁樣pack完個袋形好d, d野堆得實d
巴打宜家都係用緊依套?
有無再upgrade過
都兩年前砌... 唔用睡袋用救生墊
計埋2L水同脫水飯, 4kg 頭左右

個list 之後後補,
但係坐座墊唔係坐凳
冬天加睡袋同坐凳, 加番1.2kg 左右

依家有時番工夜入露營, 都係類野既gear set 加番張凳同換台仔就番工, hmg 30L袋岩岩好
不過呢隻HMG真係唔可以咩重嘢, 我剩係用呢隻單車旅行. 放一套去街衫同個人物品
大概過6 kg就會孭得辛苦...
但如果識pack/有蛋席/有類似nemo fillo luxury之類既枕頭,
6kg以下真係好好孭

同埋我自己有係hmg度買多兩條帶車去個袋既左右兩側,
咁樣pack完個袋形好d, d野堆得實d
有呀...upgrade左但係重左咁解
如果講話再偷輕就真係但張cuben fly + mesh inner,
甚至直訓草地...
咁樣真係2~3kg連食水都好輕鬆, 但我去唔到咁盡

砌完呢套之後有買到zpack free duo
同terra nova voyager ultra 2係玩下雙人,
兩個人share 營重, 其實可以每人3~3.5kg左右,
玩到包兩餐既2d1n camping.

但玩UL真係無底洞, 同埋我覺得同帶齊gear,
成班fd圍威喂係好唔同既兩種style黎...
所以依家都係hea camp多...

我都想知有無bro有玩開ul可以一齊分享下
你講嘅兩條帶係唔係pack accessory strap? 試吓先🙇‍♂️

https://www.hyperlitemountaingear.com/collections/accessories/products/pack-accessory-straps
係呀, 我係metro pack 再左右車番呢兩條帶上去,
變番summit pack咁樣, 因為summit pack前面個綁繩位我覺得幾多餘,
好少可真係會輕裝要外置.

同埋因為metro pack原裝果隻扣法呢, pack唔滿係ok既,
因為卷多幾下係夠力堆晒堆gear. 但如果gear比較多果時,
metro pack原裝個袋頂會唔夠力堆晒d野, 會搞到走樣/袋頂既位郁黎郁去.
有無巴C打有locus gear 可以割愛 唔想等咁耐
我唔係算唔算係玩UL, 我淨係想去啲冇人嘅地方(每次都行餐死)同一兩個friend靜靜地吹下水聽下歌
路程長既話, 唔輕裝都真係會行到個人好攰
所以有必要咁偷輕下裝備, 我覺得都係必要
真係無底洞
但又要重量同comfort兩者平衡
係呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞