[露營丁丁]第11個post

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
係呢d 位點拉都"the"
bro 你係咪無咁既情況?
岩呀
玩得輕通常都係為左同fd 上下山 去下長途camp

如果同女友玩既玩到成個乞衣咁會比女友屌
又唔一定要下下都偷到輕哂嘅
大把人都係孭好重好多玩具咁玩

一套同朋友重裝玩
一套自己重裝玩
一套自己輕裝玩

咁就Fit哂
又係錢解決既問題
之前都諗過換唔換zpacks hexamid tarp/ plexmid tent
但計落慳300g左右 分別又唔係好大咁 本身隻營又無穿無爛好哂
不如入張silwing玩下 仲可以當2人營小型天幕用
好過下下帶張500s重死
係呀... 有時都覺得玩UL左左慳果幾百gram, 就要掉一大舊錢去換gear,
其實真係幾唔抵...
但又會成日好忍唔住手...見到有d 新既ul營又會想買隻玩下...

btw ul帶張500s去, 就好似睇a片, 一班亞洲男優突然彈個黑鬼30cm出黎咁
好格格不入
有呀~用啦用啦~不過最好去試下睇下啱唔啱你
清睡袋都唔拎
會死架喎
AG背架真係冇得輸
大包包買左就用好耐,所以都係傾向osprey (用開)...

但Berghaus 未用過又心大心細想冒險
通常砌呢D LIST都唔會包水/糧/睡袋呢D.
都係包最core必帶果堆.

所以我都相信巴打係會帶睡袋先屌地既
UL無帶過天幕 落雨入營就算
btw silwing得360g左右 好期待

2個人去帶支1.6-1.8米pole可以用隻msr玩下獨角仙形態
冬天睡袋要帶啦 按情況加減執裝備
就咁涼涼地嘅話我係風褸加羽絨/抓毛打底
整多件merino羊毛baselayer就夠做
介唔介意分享下 搵代購買既話埋單幾多?
有意入個2p
我都好鍾意羊毛質地
我自己係有條for一個營走足全世界
去到外國行山行成個星期都係咁用
連埋衫褲尿袋個d野
不過就重d
未計食物5.1kg
始終想搵啲營無咁易爛、用耐少少
自問一定攻唔到頂 都係錢問題
頂多係盡輕
都有, 不過懶得每個peg位再去set

silwing真係幾正, shape靚, 又輕, 仲要平.
之前買左hmg 張flat tarp 8' * 10' 先見到silwing,
即刻覺得好DUP春...
不過我同BRO你掉轉, 我帶天幕係為左擋雨,
用呢類tarp擋太陽我覺得真係有帶等於無帶...
其實重量真係好睇個人
太輕但唔舒服 唔安全都係無意思又唔洗同人比較
有時想舒服啲帶張櫈 重多600g無乜所謂 帶下無聊野都幾好
心態最重要
志在有個瓦遮頭 掛下風扇掛下燈都好 真係落雨都有個位煮飯同活動下
無銀面太薄 擋唔到幾多500s擋太陽好勁 兩個世界
我覺得要睇下對輕同襟用既定義係點樣,
我自己既定義係2/3p under 1.8kg, double sil, under 5k.
以前可以考慮下bigsky, 但依家又貴料又差..

依排買左隻mhw既aspect 3黎玩, 連fp有折3k,
1.8kg重, fp / tent all double sil,
2p都係1.4kg重

真心幾抵玩
我發覺呢d位係set極都係唔挺..
可能同本身cutting都有關
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞