[露營丁丁]第11個post

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
Pm ok?
佢當地係DHL 送 之後由HKPOST 接手
所以等下啦
你check下條link show咗ems code未?
HKPOST有時好仆街...
打一次俾你無人聽就唔會再打,
之後就拎番郵局要你去拎.
但去郵局拎又會要你俾埋個郵遞編號同寄件者資料...

早幾年有次唔記得campsaver定邊度買野就係經hkpost,
果時無聽到電話之後要我去郵局拎,
之後我其實得賣方俾我果個dhl定唔係fedex既tracking code...
最後拎唔到, 彈番俾賣方, 然後再EMAIL叫佢直寄...
唔計本身寄過黎, 前前後後搞左成個月
因為在途中, 等下. 你啱啱先一個星期
HK post派唔到唔係會有張綠咭,然後拎張咭去郵局攞?
如果係德國嗰邊, 你係攞到一個DHL post嘅code應該全數字, 你上返佢條link會比返一個ems code先可以喺香港郵局check到
你用ems果組code (大約咁上下format XX987654321XX) 星期五再check下
如果以我既經驗話我知, 直寄會有, 姐係賣家直接經hkpost寄俾你.
但如果係寄上寄既話係唔會到你手.
用緊lowe alpine backpack 都覺得唔太鍾意
想轉 mystery ranch terraframe 65
有無巴打用後感
想問有冇啲帳蓬擋風係萬能key
用緊自動 一大風嘈到仆街
其實每個人對backpack用落既感覺都好唔同,
例如有人鐘意osprey, 覺得條腰帶好舒服,
但又有人會覺得唔貼背.
其實多數都係要你做左白老鼠買左孭埋先知o唔ok

我自己孭過既65~75L既牌子既袋大概呢堆:
osprey, 不死bird, gregory, granite gear, hmg, mystery ranch, SWD.

ms係呢堆我孭過裡面最重既袋,
但佢亦都係孭得最舒服既其中一隻.
佢既缺點同優點都好明顯,
缺點係重, 優點係腰帶同肩帶厚.
個人用係貼背既, 所以好舒服.

唔打太多用後感, 反正每個人體驗都唔同.
我自己會咁俾排:
短途既:
swd / hmg
長途既:
ms / hmg / osprey
襟用既:
ms / 不死bird

但其實ms有分好多frame system for唔同usage.
例如巴打你想買既terraframe,
其實係guide light frame既修改版黎.
背部塊可調節板係比較長,
個架既design對比astral frame/mountain frame等等有d唔同
重量亦會重少少.
如果你未有相關知識既, 建議你上youtube / google下
mystery ranch既frame system分類
仲有就係美制/日制, 美版/日版既分別.
總結係, mystery ranch既袋係絕對好用, 買得過.
希望幫到你
絲打買左邊隻?
用緊lowe alpine backpack 都覺得唔太鍾意
想轉 mystery ranch terraframe 65
有無巴打用後感

屌 限聚令攪埋私人場 依家只可以2人一隻營
本來3個人去諗住一隻營攪掂,依家要班多隻營返黎
好L on9 垃圾政府
90美金double V, 抵屌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞