[露營丁丁]第11個post

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
如果個營放唔落可以repack
拎啲骨出黎
營就摺到一塊野咁

好認同, 如果真係要鬥輕真係一張救生墊其實已經做到好多野
我自己玩UL 都係因為有時上山露 又想輕鬆d 所以先會玩

同d 師兄傾UL 都係睇下有無咩正野可以upgrade
而家得三件大件野(定仲有?)
仲有兩件放唔落,
兩件要放出面,一件頂一件低,
自己揀

個背囊裝左乜,50L都冇位,
攪到啲大件都攞曬出泥,
唔通放左成個20L保溫袋入去食九大簋

一係換過個70L背囊
不過諗起都cls
我自己就目標1-1.5kg, 3-4k, double wall
研究緊tarptent, nemo, BA
真心難揀
如果新手,各位巴打推唔推薦high peak?
https://wildholics.com/collections/highpeak/products/highpeak-nevada-3-0
因為唔想買naturehike、迪卡儂,見到黃店呢個好似幾抵,但就4kg好似好重。
因為女朋友係amazon買咗兩張klymit加闊地墊,二人營放唔落,要買三人營
三個牌子其實都有佢地各自問題,
tarpttent有double rainbow, ba 有tiger wall ul2,
我自己係覺得:
tarptent 車工差, 但好多款都好正
nemo 出親都pu, 但d款都係空間好大,
BA 就... 隻tiger wall 玩過一次完全就無再開過
為偷輕而偷輕

我覺得除左ba, 其實tarptent 同nemo 有愛都衝到呀
講質量黎講, nemo 高過tarptent cuben 以外系列

純粹個人覺得, 希望幫到巴打你
玩得耐你就會明一味輕無用, 都要係舒適作平衡
就咁睇應該會好焗,玻璃纖維骨亦好易爛
巴打可唔可以講多少少BA問題係邊?
見好多人推
https://mewe.com/join/campinginhk
始終都係新野,大家要D 時間摸索下點用
新手,想買隻金仔玩下
換左個靚營,而家其它野全部都係世一,淘寶加迪卡龍,仲有少少budget,應該最先換乜好?比較傾向吹氣墊或者營燈
以前仲有上山下海forum 果時
已經有師兄討論過有咩牌子既營係溶coating 重災區.
果時nemo msr ba 係三大重災區

而我自己用落既感覺係,
1. 佢為左偷輕而用7D 既nylon,
而仲要pu 底, 所以真係大力少少都吉穿塊fly...
2. 2p 其實係1.5p 黎.
3. 果次黃雨用, 布面滲水情況好嚴重
4. 價錢貴

我帶番頭盔先, 都幾年前用, 依家唔知啦.
但唔止我一個係咁 是但係ba cap 個comment 你睇
或者可能係pack野技巧
其實個袋好多位 好多位都可以zip野入去
識唔識pack差好遠
1個人2張櫈...冇人幫手拎咩...隊友去左邊?
想問下...連背囊全裝幾重
燈同枱櫈 使用率高
氣墊床, 訓得好唔好都幾影響你既體驗
兩張櫈枱腳架相機抽返出黎先啦,
放左露營必需嘅先,
其他派出去比其他人揹,
或者唔帶,或者諗替代方案。
櫈就唔使揹埋朋友果張咁好人呱
想坐就自己揹返張啦
出發前揾個會揹返自己野既朋友重要D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞