[露營丁丁]第11個post

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
揾到,
等我之前仲掉左個
下次試下先
thx清
我都係啱啱買左隻hydrapak 4L 諗緊用咩filter
Befree 好鬼貴又唔耐用
摺得多都係年幾就要換,
水袋可能摺少啲,
不過見佢有明顯摺痕就要小心啲。
hydrapak + befree 好正wor
1000L都有排玩啦
好詳細
無留意佢single wall
咁我target返double wall
用到幾多L就真係唔好信足,
特別係大雨後果啲水,
濁啲多雜質啲,
會加速filter死亡。
香港天氣其實真係好濕鳩, 會局限左你買營既種類.
例如single wall唔用得, 因為反潮好勁.
又例如pu coating 唔用得, 因為散唔到水氣會溶coating.
又例如四季營買左又好少機會用, 因為凍極都有限度

所以成日睇中d 營都好, 都可能因為呢樣果樣買唔落手...
咁你實際使用後捱唔捱到秋冬季4個月左右
正常應該得,
我都算用得多,
加一次“黃”水,
都過到一年。

覺得唔得嘅話浸一晚先用,
都唔得就真係掉得,
多數開頭以為唔得都係因為浸唔夠就想即用。
有無人用過 Berghaus 啲背包 睇中左佢地既 Panamax 70L ,同 osprey atmos 65 差唔多價
冇錯,但限死double wall + double silicon 會冇左好多選擇
咁我盡量都放平或者捲
話說reecho個starlight 5係咪要當15度咁用
見佢pre order $690 好似幾抵屌
諗緊adventure 0 定依個
0度 for sure
好啊巴打
我snow peak係用開vault有前廳 雖然重,但好好用
所以睇中outer space 呢隻前廳大嘅營

我都無睇到係pu coating... 聽過以前MSR會溶,但如果好似巴打講新出個啲無咁易溶都屌得過

諗諗佢先,而架又心思思想入隻金仔
係呀... 不過有時有d 營既spec 係正既, 所以pu 我覺得都抵買
好靚仔呀
通常pu 溶coat 都係一年or 之後先開始慢慢發生,
所以隻營平既話, 當係消耗品都ok 既...

btw msr 小弟16年入左隻4人營, 到依家都係鬆橡膠但無溶coating, 所以msr 都可以搏下

金仔都多款考慮, 平至喀仔貴至LG /MMCM 都好岩玩
岩岩先買左兩個dreamaker 5,無番意有starlight咁便
2盞免運費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞