[露營丁丁]第11個post

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
其實普通刀OK, 你唔係玩BUSCRAFT根本唔會用哂咁多FUNCTION, 用唔著又重又貴, 何必呢?
上山下海
講得出呢四個字,露營資歷淺極有限
Crown2
依幾年露營既朋友都應該唔會識
以前每年最怕就係見到期貨團果堆list,
因為真係會大出血
咁講LA
每隻材料都有利有弊

PU:
會溶(即係黏手、D壓膠條開始甩)
比較厚身

唔洗自己做線口防水
快D乾
濕水冇咁塌
-------------------------
double silicone:
唔會出現溶coating 既現象(但都係會老化的,沒有營可用一生)
比較薄身

要自己做線口防水
濕水後要耐D時間風乾晒乾
濕水後好塌
不阻燃
-------------------------------
大致上係呢D 分別
係⋯不過始終有參考價值嘅
我諗起果陣有個戒賭廣告
倒錢落海,倒完又倒
最主要係你點定義好/唔好.
每個師兄既定義都唔一樣.

我自己既定義就好似上面答另一位巴打咁講:
1. double sil
2. 5k under
3. 2/3p under 1.8kg

而我覺得mhw隻aspect 同tarptent double rainbow都符合到上面既條件

只係個人愚見, 每個人都未必一樣.
金仔反而有好多其他選擇, mmcm/ggg/tfs or 靜星(不過大陸, 不了)/golite(絕版, 但唔難買到)/阿悠...

只可以答你, mhw呢隻同埋tarptent某d營係性價比幾好
ggg 都不了
唔會推介人地買
細營價錢都勉強OK,但用落唔好用,大部分人買完都後悔
大營果個價錢有更多更好既選擇

阿悠都收左山唔知幾耐了
golite 我冇咩特別
如果炒價既話唔洗專登追

現在金仔比較common 既係LG,MMCM好似話未復工
唔該哂清既建議,希望我隻新營頂到幾年啦,一係買多隻3人營同老婆去又有藉口買gear
講起老化, hilleberg既布料同coating係真係幾堅...
有隻13年年資既staika(係ebay度買),
到依家都係隻紅色慢慢變橙色, 但都仲係好新淨好好用...

聽過D前輩講過有人有隻90年代既nammatj gt,
到前年都仲無穿無爛, 係同我呢隻一樣, 都係甩色only...
所以真係貴有貴既道理
原本我想買隻ba tiger wall 睇完字我都有啲想縮
轉款deal 隻nemo 先
講漏左,因為未搵到又輕又ok既黑銀色tarp
ggg大營我係覺得內帳個shape唔太好用...
有全帳會好d. 同埋好似你咁講,
如果公價買既話, 真係有其他選擇.

而LG老老豆豆, 我自己有3隻LG, 2隻n66料, 1隻dcf料
Khufu Sil + Soris Sil + hapi
前兩隻d車工好差...d線係唔對條邊,
係得hapi係真係正正常常...
據我所知既LG, 有部份營都係大陸代工,
所以係買LG既話, 我覺得真係買dcf/event/cuben先會好d...
nemo其實d野都好高汁,
好似床墊咁, 我自己係v仔->大v->exped->thermarest->nemo
之後就無番過轉頭...

概頭都係,
sts->exped->nemo
真係無得輸...

同埋nemo d營就算溶都好, 都有life warranty.
以前有d師兄就係用佢呢個policy cam撚左成堆新營番黎

有營友有用開, 都話nemo好用.
係唔知溶coat呢個情況有無好似msr咁樣解決左未
掛外面係為乜
一路行一路敲,
入林比野鈎,
又會整污糟,
放低背囊果陣一個唔小心,
好彩就整花,
唔好彩就整凹
型囉
有信仰咁
掛杯都還好
見過人掛支油燈係出面
真係好大膽
應該行一次就爆
導咗兩個fd買copper spur, 點算
見住Ching你轉裝
Snowpeak 杯實際用途,其實係鎖匙扣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞