賽車遊戲軚盤/硬件討論(3)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
我就係咁,依家大脚踩loadcell brake (t-lcm) 都唔郁
173有幾平
英國大鋪黎
唔洗大擔心
仲要加31歐運費
想玩澳門賽道
買邊隻game好d
raceroom, assetto corsa, rfactor 2
套F1就黎ship
又要找數,開箱F1閒魚軚盤
前言:原本買佢係因為市面上熱門既f1軚貴如cube control都冇類似真F1軚盤果種"令面"carbon layer,後來落咗單就發現佢係抄鬼佬既AKIRA GP, link:https://www.simulation1.ca/products/simulaje-akira-gp-f1-wheel/
再加上$6000蚊有個mon我覺得可以接受,點知一等就係兩個月,原本賣家話一個月就有架嘛已經有d後悔,到咗之後發現d細節位實在係麻麻地咁,下面再睇

都幾大個箱

好多泡泡紙

送布袋一個

入面有一條gx12 to usb線同screw比你上快拆

本體包得好實

拆出黎

背面,雖然係magnetic shifter,但係我要屌一屌,右面個shifter有d鬆下鬆下,左面冇事,而且力度偏輕,可能係我已經用慣simcore,只可以講simcore太正(已成打手)

正面,實際望上去層cabon係靚既,而且摸上去好硬淨,完全唔似3d print,左右手柄係麂皮包,但係感覺上冇真omp咁高汁

側面

上快拆之後

我唔會同你講我用咗幾多時間先上到個快拆,又要介又要就位,只可以講sc2用家請用原裝qr

#We Race As One(自己訂加自己貼,btw千其唔好亂咁訂貼紙,我張貼紙原本有條彩虹起上面,點知得番條藍色條)

test run

合照

好, 講下d大問題,
1. usb唔夠電問題,你一定要插back IO先認到,而且led要調到15%以下亮度,如果唔係一唔夠電佢就認唔到,你要等番幾分鐘先會認得番,我開頭仲以為係壞q咗算係最大既design flaw,你睇人地cube control csx都識加電usb hub
2. 正面3個encoder第8格係用唔到(冇反應)
3. 左右中間粒encoder會卡下卡下
4. 雖然正面3個encoder係金属,但係左右encoder全部都係3d print,6000蚊比3d print encoder比我,abs都唔係
總結:得個樣,$6000不如比多少少上cube control既formula軚,唔好好似我咁要靚唔要qc,雖然made in china就唔expect有qc
出咗開箱
咁快 我仲未到集運倉
fanatec 出姐
啱啱收到email 話preparing 應該好快ship
好似麻麻
咁我好過你小小 去緊集運倉
好想快啲收到
我忍不能到了
我聽日到集運倉
係麻麻,得個樣可以j,都係儲錢上csx算啦我依家買咗有d硬食既感覺,同埋尷尬在於我依家就算坐得好低都係望唔到個mon,剩係眼尾望到d led咁個mon有咩用反而gt-x果個mon會好d
我都係聽日到 第一次入sim racing坑 希望快啲到手
你地揀FedEx Ground?
大概要等幾多日先到倉
講真我玩緊果時真係唔會得閒睇個mon
點解你咁快
買張f1 seat咪得
有得揀咩
揀payment method個陣好似有得揀
payment?
我琴日已經見到tracking number,但都係今日先收到email
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞