澳洲由細生活到大 你問我答

232 回覆
8 Like 36 Dislike
即係唔係大城市囉,例如離市中心2個鐘車程個種
視光同放射診斷 邊個好景啲
好似放射好啲
Adelaide好唔好住?

如果我唔係有屋企人喺Sydney,其實都會考慮Adelaide
我勸你都係留返係SYDNEY 啦咁
真係咁差?
如果住開香港應該悉尼最接近㗎啦咁多個城市黎講。Adelaide 經濟冇咁發達同埋多agriculture,仲有夏天係全澳洲最熱 下下都破40度
2年後諗住移民去澳洲,但好擔心搵唔到野做
如果你本身有一個degree又只係為咗移民而讀書,讀degree真係唔抵
驚係冇用 裝備下自己仲好
你係女仔樣ok都可以食下洋腸搵食 樣衰既可以整左容先去 D鬼佬唔識分/對整容接受d
就業情況真係唔樂觀 我以前未有肺炎 經濟ok情況下 都見過澳洲本土出世既白人 要去幫中國人打黑工 因為最低工資太撚高 好撚多老細寧願請少D/中國人印度人直頭請黑工
黑工意思唔係你冇工作簽證 係佢比人工你比低過最低工資
你見到d咩
真,我覺得係澳洲你肯接受低下階層工作一定有嘢做。同埋我覺得服務業其實真係成日請人。我覺得其中一個原因係澳洲福利太好,好多啲white trash寧願攞centrelink 都唔做嘢。

長工係澳洲比較係難搵㗎啦,你可以嘗試搵吓PT或者contract 儲經驗先囉
adelaide好多人失業 唔好老點
你gold coast brisbane 生活價錢同adelaide差不多 又易D比你就業 因為多遊客 人地assume你識中文 可能有優勢 仲有果邊比日本人殖左民 會接受亞洲人多D
adelaide除左工廠同farm之外 你搵城市內既工 真係含得撚橡皮糖 個城得豆腐膶咁大 而且多中部沙漠地區既bogan出城 又多牙布
不過如果想搵farm 都係adelaide郊外 咁不如target埋Melbourne 附近既farm 反正都近
你的樣子如何.......
結果有無用?
先排Lockdown隔嚟屋係咁唱深夜K, 我都有諗過報警。最後我寫咗封信入佢信箱, 客氣同佢講, 之後就好咗好多
好似有一個禮拜叫做好啲之後又開P。
最近冇點聽到因為唔得閒起廳度打機所以聽唔到
有冇巴打住開北邊 諗住買樓 但唔熟d suburbs
暫時睇中Preston Heidelberg Reservoir
既然唔熟咁點解揀北區

我成日覺得個度好撚塞車

利申:冇住過北區
冇$ 住東 又唔想住西 唯有住北
塞車係真 成日整路
點睇當地法律前景?

有u Mel JD offer 但係仲諗緊
我見本地生競爭都好大,好多fd一路讀UG都要一邊做paralegal 儲經驗/ join 大學 debating/consulting/LSS 爭extra curriculum

成日都好忙咁
唉law as an industry is competitive everywhere I guess.

但係應該都搵到一兩餐? 識中文會唔會係個plus?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞