澳洲由細生活到大 你問我答

232 回覆
8 Like 36 Dislike
10歲移民,係墨爾本讀過小中大學,FG畢業一年。

有咩讀書,生活問題儘量答
搵工難唔難, 有冇岐視?
新移民 難唔難 搵到基層工作
中學讀邊間
治安好唔好 點揾工
歧視勁唔勁?
你群鬼佬地亞洲人多?
有無屌鳩D支那狗
點識中文
搵工個人認為都算幾competitive 如果係acc, fin 個啲。
個人認為冇歧視,去過唔同interview 都好多元 (鬼佬,阿叉,北漏洞拉,蝗,咩人都有)

不過個人認為普遍佢地揀人唔太睇實力,比較着重佢對個應徵者嘅觀感同埋覺得同條TEAM嘅VIBE夾唔夾。
Ie 有冇團隊精神,有冇自信,presentation skill, 同埋啱唔啱吹多啲。(投行另計)

之前做過4大intern 發現裡面有7-6成人都係中學翻私校有家底嘅。 但唔係favour 有錢人,純粹係私校出嚟嘅人表現得比較charismatic 多啲, 同埋啱吹啲。
魚生正唔正
個人認為唔難,之前大學翻PT做過大球場賣野食啤酒個啲 全部都係蛔,有新移民有黎讀書。基本上我覺得你肯放下身段一定有嘢做。

BTW球場賣野食都有 30-35 澳幣一粒鐘 不過工時比較短你可能要炒多幾更
澳洲妹好唔好食?
14~16歲已經好撚索
發育左身體但未發育腦袋
好小食,sashimi grade 貴,超市每個禮拜都減價唔同肉類邊啲平咪食個啲
一個月 單身狗 生活費 連租金 基本 支出 2000 澳幣 得唔得
一星期要用幾多錢
治安我覺得都算幾好,不過某啲區聽落比較差。

耐唔耐有一兩單老爆咁囉,所以依家好多人屋企都有ALARM,門口有CAM。

搵工我覺得local 唔難,非澳洲籍,PR就比較難。好多工因為簽證問題唔請OVERSEAS做FT
冇食過,以前係毒撚。
同埋可能我10歲先去,細個嗰陣覺得同啲鬼文化上好難溝通。拍拖都係揀翻ABC/亞洲人比較舒服啲。
冇,我直頭唔會理佢地。班友淨係識埋堆打飛機,上堂又鵪鶉 基本上可以無視
窮撚點溝鬼妹?
唔勁,兩邊都有。 不過亞洲人啱傾啲 個人覺得
唔自爆啦,東區正苦比較高排名學校
好勁 10歲係果面生活而家廣東話, 英文都好流利啦?
樓主本身有D家底應該都唔愁搵工生活?
睇你住邊啦,應該都夠嘅。依家啲apartment 無人租
諗起有條片係佢地狂掃奶粉比人喪屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞