澳洲由細生活到大 你問我答

232 回覆
8 Like 36 Dislike
我可能好大個至過去美國
so far 都冇乜感受到即使肺炎都冇 不過都可能肺炎少出街
淨係試過一次喺walmart 俾個黑妹屌 叫我係買就買唔買就行開啲等佢可以買 佢好paranoid about social distance
但我覺得唔關我係asian 事見佢對其他人都係咁
移咗民嘅你哋,會點樣繼續抗共?
https://lih.kg/2291367
大佬周街都係亞洲人 點歧視咁多
如何面對蜘蛛
我近排睇緊樓,偏向想買好嘅校區
但primary + secondary 都好嘅校區實在太貴,
我諗緊好冇買primary 好啲嘅區,到時小朋友要升中學先再諗

想問吓你個人經驗,覺得呢度小學同中學教育邊個對你影響較為深?(我指係對性格/value嗰啲嘅影響,學業黎講我相信中學係較重要)

同埋我上find my school,見東邊普遍gov 小學都90up,但中學就大多8x
係咪gov 中學比selective school / private 差好多?

Thanks
難唔難搵野做..想定居有咩方法.利申.得BNO
除咗幾間特別標青嘅政府中學,普遍都係selective 同私校勁啲,入到大學就會好明顯,10個有8個都係嗰堆學校。

利申90年代去澳洲
Selective school 係咪要爭崩頭,會唔會讀得好大壓力?
Private 應該學費好甘?

本身過嚟係唔想將來自己小朋友讀書咁辛苦
但自己又好似跌番落好重視學校同讀書嘅loop度
係,我嗰陣喺香港嚟考過,同級佢淨係放我落wait list,降一班就收,之後我媽送咗我去私校。始終英文真係唔係講笑,好似香港咁,你中文要讀文言文,人哋就要讀莎士比亞,講緊係year 7(即係香港嘅f1)已經要。

Private有平有貴,傳統名校就一定貴。但有啲新新哋嘅私校,成績非常不俗,但學費平過傳統。
不過如果小朋友資質一般,都未必諗住考入selective school
我以為private 係有錢人先俾得起
我仲想問,你知唔知普通gov 中學嘅「校風」會唔會好差,即係好似啲學生好反叛,食煙take野逃學嗰啲
我覺得成績唔係最緊要,但品德好重要,我會著緊Peer influence對小朋友嘅影響

再次感謝
Public真係係睇區,其實咩學校都有壞學生

如果你係天主教徒,最好嘅天主教學校同頂級私校有得比,但學費最少平20%,有啲平成3份1
我冇宗教背景,都唔會為咗小朋友入學而特登做教徒
我都明嘅,點都會有所謂嘅壞學生
可能到時考慮中學嗰陣都係要睇區份搬屋

感謝你
小學我覺得冇咩所謂,我覺得都係冇咩做都係玩玩吓,呢度啲小學唔好打算學嘢,最多都係培養吓睇書習慣,發掘興趣就算。所以你見好多亞洲家長會叫啲仔女去補習預備考 yr 7 selective entry

我覺得好學校非常重要,GOV都有selective 中學㗎,當然好似melb high, macrob, uni high, jmss, nossal high 呢啲緊係爭崩頭。Gov 裏面都有分高低,唔小學校本身都有精英班我覺得可以push 吓去讀。

所謂功課難啲根本同香港完全冇得比都係好hea.

我女友個細妹講緊係narre Warren gov 讀 11 班講緊佢地學校 online learning 嘅課程係 1 星期6堂 每堂兩個鐘
佢個表妹讀nossal high year 9 online learning 都係平時嘅 每日6個鐘。 你睇到幾大分別

精英班一開始yr 7 入唔到唔緊要,因為去到yr 8,9 啲人開始會轉校去selective entry school 所以會有啲位比普通版嘅學生上。

個人認為gov and private 最大分別除了資源同埋校風。
感覺上一般gov school 如果你唔係精英班去到考VCE你基本上都係要靠自己,唔好打算學校會可以會push 你更高分。

private/ selective entry 去到11/12 班啲功課,考核會比較深,但係個人覺得會好啲因為會比你認清自己係公開試上嘅不足。唔係LUM住自己係學校no. 1 就打曬飛機咁。

VCE考試有分internal sacs 同埋 exam. Internal sacs 係學校比分嘅,教育局會因應學校排名張sac 嘅分做scaling. 即係好似我個朋友JMSS個份卷好撚難 合格率係 50%,但係教育局會張佢地個sac mark 做scaling 所以我覺得入名校對考VCE有好大幫助。

另外係private school 好注重多元發展。private 好有個種傳統house 之間嘅比賽,學校禮拜6會叫學生翻黎操sport, music 之類,呢啲gov school 基本上係冇。

我見我讀private 啲fd 出到黎明顯比普通gov 嘅更social 同埋 更有團隊精神。
食煙吸毒個啲真係間間都有, Melbourne high, scotch college, camberwell boys ,balwyn high 都有聽過 呢啲冇得避。都係比例多定小同埋睇自己群開咩人
個sacs根本就係如果你間學校廢嘅,除非你本人超勁,否則你中上只會變咗中至中下
Private 真係好撚貴,除非有錢否則通常都係博 selective entry / 考獎學金
係咪成日開p 食草?
係爭崩頭,記得個陣year 8 報考melb high 個陣啲fd 全部都有去補習
Competition 應該係: Melbourne high/ mac rob > >>>>>>>> jmss /nossal uni / high
係,其實好撚弱智 真係名校考包尾都隨時高分過你
我嗰陣香港過嚟考到Melb high,但要降一班,同級要wait list
冇,得閒都係打機睇動漫打機陪女去飲飲食食同埋做尖就算
所以有仔女點都會俾佢哋入private/ catholic
你覆得好有心機
感謝感謝

如果afford到我估都可能會考慮private
但真係好睇到時收入,仲有生幾多個

有冇好嘅gov school 推介?
我睇聽啲啊媽話find my school 95+先叫好啲
我個區附近就 balwyn, box hill high, glen Waverley, east Doncaster 都出名。 有樣嘢你要留意好多時呢啲高排名學校都係靠精英班搶高排名。即係好多時你入咗間學校精英班同普通班係兩種待遇黎。

我一開始入係普通班去到yr 9 先轉精英班,佢地教深咗一年嘅嘢搞到我個年個暑假要追進度
Private 加補習啲洗費真係不得了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞