澳洲由細生活到大 你問我答

232 回覆
8 Like 36 Dislike
所以一切仲係未知之數
如果本身有degree 直接過去讀master呢
之前喺mel幾年拎唔到pr放棄左返左黎
預要燒錢,同埋我覺得唔好諗住讀咗master 一定會比under grad 更有競爭性.
清做邊行?

之前見到啲同事真係為讀而讀,讀完又搵唔到長工真係覺得好慘
我明白無pr好難
所以如果讀專科 例如rn呢d 你覺得如何
Local big 4 真係難入,同埋好多時佢地好多gov contract 所以儘量都係請翻 pr citizen。

有冇試過香港申請調過黎secondment ? 之前做過EY intern,見好多人都係星加坡調過黎,working holiday visa 又有
Second要m geade同都會陷入之前冇pr個loop好想好想好想返去呀
要咩? 我記得個陣好多調過黎都係SA級就得

要M級真係不了,逼科留多一年都想跳
Nursing 應該比較容易,一路都請人。
Local big 4經grad prog其實唔算難入啦,你成績ok+有課外活動已經有得面試
我覺得佢門檻的確唔算高,不過有一種係唔知點樣篩選嘅感覺(唔知你明唔明我講咩) 即係我試過有一年分兩次記同一份APP,一個係March application, 一個係mid year application. 一個係做完testing 完全冇影,但係一個係可以skip phone interview 直接面試。

有啲又明明上年入到interview, 今年做online testing 明明分數更高反而冇得interview。 成件事好撚R頭
膞|屮4戈£^` [
·|,戈
left][/le'/[memJ[member]`土)十!L山|丿月

``

c|l

、n十

[/member]ber]k{一十r|[/member]ft],[r|?十iY`[member]
広廊大
[/memb*.\b~|夾der]ht]卜[/right]1冊

山|大'.[center]7一大L`大Yl[/岙·f人J
可摸耳打翻中文
想問下澳洲係咪真係好多蟲
姐係就算住市中心係咪間屋都好多?
熱多 fly

今日熱完又落雨, 一場都snail
夏天會有烏蠅飛囉,不過係果蠅黎唔洗驚咩病毒。
一般屋耐唔耐有隻蜘蛛仔咁,好細隻冇殺傷力見得多都慣

冇住過市中心唔知係唔係都係咁,不過如果住apartment 應該冇咩昆蟲。
嚟咗澳洲之後對樓主你個user name好有同感
有啲真係特別閪,清有咩經歷?
成日夜媽媽11, 12點喺露台度食煙講電話
周中時間喺屋企開party嘈撚凌晨, 成條街都聽到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞