澳洲由細生活到大 你問我答

232 回覆
8 Like 36 Dislike
廣東話講都OK,打字慢,寫直頭會執筆忘字。
英文就冇口音,不過我英文寫作能力一向差

應該算係語文能力差個種
去過布里斯班同凱恩斯

曾經想入,哪有錢,個zone咁貴,自己廢又考唔入
鬼妹先唔睇呢啲嘢
樓主同印度佬有咩仇口
浪費哂了
果陣去WH, 見到D LOCAL 十幾歲妹妹仔著校服
真係個心溶撚左咁,好想奶爆佢
利申: 30A0
咁你而家番緊工?
其實係香港咁扭曲
咁可以理解既
物價樓價貴既地方,完全明白

外國地大,物價樓價平衡, 其實錢唔會睇太重
住唔到CBD未住近郊囉
反正都係渣車, 多十幾廿分鐘,加條高速公路,上到120KMH,已經可以隔幾個ZONE
D樓價又會冇CBD咁貴.

所以睇人>錢
完全明白既

係香港扭曲左
一份感情用錢去衡量係一件好可悲既事,猶如老豆老母淨係同你講錢,你有乜感受?
搵工養家又唔洗,因為都係住屋企。不過一路都會翻工,咁搭車,拍拖個啲都要用錢,同埋儲錢去旅行,買樓都好。

大學個陣都有翻幾份PT,因為搵 grad job 個陣佢會睇你有冇任何工作經驗。(唔洗相關工作經驗都得)

主要佢想睇你識唔識同人合作,同人溝通,除了讀書你有咩多元嘅活動發展
我老豆老母不嬲淨係同我講錢細個做義工話我哂時間去搵錢好過,練武問我幾時可以開班收錢,我話為興趣佢叫我咪撚浪費人生咪撚再學
不過出黎做野後發覺佢係啱,因為10成女做幾年野後都係冇錢冇偈傾
澳洲大把鬼妹住山卡啦窮撚,每日搭兩個鐘車翻工
以前份PT有啲印度佬好撚西,埋堆,懶,然後個supervisor 又係同鄉所以包庇又有好野益曬自己友
係呀 會計非4大
Don茄?
黃生
成年人wor
二手車棍波 幾年前2000 aud都有交易, 油錢對比香港平到hihi
細個比人逼翻中文學校,VCE有考不過其實水平一般。(我啲蝗語完全唔掂)

主要其實係有睇開高登連登,動漫都係睇中字先keep 到。
City 泊車 一日16蚊
你岩, 要諗埋返邊, 去city慣左泊遠少少

不過都係睇地區同省, 有d city周邊少少既公司都有位泊, 見過brisbane/perth有幾間係咁。
我見大部分人都係渣車去火車站就算,我公司公司好似得C字頭/合夥人先渣車。之前去過公司停車場見到全部都係貴嘢
睇黎係密集地段
屋企人有幾錢身家
都幾好啦有份工
泊City係唔係QV最抵屌 20蚊全日 好耐無出過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞