澳洲由細生活到大 你問我答

232 回覆
8 Like 36 Dislike
屌,講起PARTY我就嬲。對面街個鄰居成鳩日夜晚開撚住個喇叭起度播啊叉音樂。講緊隔成條馬路都聽到痴撚線

試過有一次lockdown個陣去報警投訴懷疑佢開party違反限聚令
踩下單車囉。呢度啲單車徑好踩過香港好多,冇咩人行又冇個啲濕鳩鐵柱。

不過有啲悶,因為途中唔會有商店,士多個啲。但係從運動嘅角度黎講其實好好。
澳洲2手車黎講邊度買比較好
adelaide
我見carsales.com 好似比較好啲。最好搵個比較熟車嘅一齊試
乜有巴打都係ADELAIDE
Mid tier firm, 但係公司基本上同母公司分拆咗,淨係做澳紐業務。
我未係
希望下年上半年黎到
澳洲金融業真係唔發達,你睇下ASX個每日交易量同香港都差好遠。除左悉尼叫做多啲金融嘢做其他地區的確冇咩工。

反而accounting 呢度就算好多工
借問聲普遍黎講, 工作時數係幾多?
因為上網睇話好work-life balance, 但始終網上睇,唔太盡信
30% corporate tax 點做?

利申:Sydney做過ibank
同埋呢度又有資產增值稅,對海外投資者又多規條又多tax, 都唔利投資者
正常黎講朝9晚5 應該冇問題,唔會需要OT。好多公司OT都有補水。

一般公司都有彈性上班時間,下午你去接放學都冇問題。

同埋尤其依家經歷過covid,好多公司都support wfh, 亦支持你WFH如果啲嘢係做到嘅。

當然如果你做逼科,IB就唔係咁講法啦 逼科audit 以我所知每日大概係8-9 到啦,off season 可以準時收工添
都唔明點解d 啡色人一有時間就要講電話
多唔多澳洲妹喺沙灘裸泳
10歲移民中文都咁好
開post一個錯字都冇
呢度好撚多正字刑警,有啲字唔識打唯有用語音輸入法
費事俾人話我係5P啦
仲要係咁講母語,起公司場合黎講其實好唔尊重人。
呢度啲鬼妹唔著泳衣㗎
個人覺得幾好,呢度做醫療行業都幾好搵,尤其如果你肯去偏遠地區好多地方都缺人
唔熟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞