澳洲由細生活到大 你問我答

232 回覆
8 Like 36 Dislike
我讀畫積,想知有乜可以做
睇多d美/澳劇, 學下人地劇入地溝女/ 相處d對白。
汁好d個外型, 做下尖, 睇落乾淨舒服有自信, 講野搞笑, 咁就得嫁啦。

其實同溝港女差唔多, 但再易d
會唔會睇香港D新聞?
係,中國人起,中國人買,租翻比中國留學生
內循環經濟
碌連登計唔計
拍過印度人做嘢真心覺得佢哋仆街,自己格衰成班同事杯葛佢出去食飯無叫佢就話我哋歧視佢哋印度人
人地澳洲買屋不嬲都係笪地最值錢,買apartment 即係冇right to land。啲body corporate 仲要貴到PK,搵鬼去買咩

你見吓吓樓市震都係apartment 跌倒PK (Melbourne Sydney 都係) 然後house unit townhouse 啲價依然企得好硬繼續有人買
一啲啲啦,都見識過有啲好勤力嘅講佢公道說話。

不過我發現通常呢度出世嘅都唔會好似第一代咁黑人憎,蝗蛔印都係,應該都係同文化出身有關
香港電台, now, cctvb 果D呢?
仆街嘅地方話我哋種族歧視
近年有Netflix 睇咪算好囉。
以前澳洲真係悶到PK,電視台啲電視又唔好睇,劇又慢。真係由細到大都冇開電視睇嘅習慣,全部都係網上娛樂,仲要澳洲嘅網速又係得啖笑嘅
喺你果度嘅香港人多唔多識廣東話? 會唔會用番D香港牌子既野,例如果維他奶之類果D?
Now 冇
香港電台會睇吓學人串社科,鏗鏘集咁 都唔算新聞啦
Cctvb 唔會睇新聞啦,以前都有睇劇嘅,近年都小睇

Facebook 蘋果新聞間唔中’立‘兩眼咁囉
Vitasoy澳洲超市都有
有冇香港人社區,會唔會參加支那嘅。咩中華乜乜同鄉會果D? 仲識講廣東話既香港移民多唔多?
香港人一聚基本上都一定講廣東話,親切太多。除非你係第二代個啲唔太識講。如果唔係好似我啲Fd 都係細個 8-10 歲黎個啲都係會講廣東話。

不過講真我唔覺得香港人真係話好多,我讀間high school 好撚多亞洲人但係我個級居然淨係得 3個香港人。反而大學留學個啲香港人會比較多,不過我冇群開。

香港牌子用得最多一定係醬,調味料個啲。

零食飲品會因為呢度好貴反而唔會買。(好似呢度一包粟一燒可以賣 3-4蚊澳紙)
點睇大學畢業生額外五年畢業工作簽證?值唔值留低?
上次census話澳洲得唔夠90000個香港出世嘅人,點會多,就算留學生好似都係得20000
參加社區呢啲真係啲啊蟬,半退休人士先會去

真係香港移民我覺得唔會唔識廣東話啦,除非你本身唔識。一般人屋企都係講自己母語,因為細路返學會講英文,所以大部分家庭都想保育自己嘅母語。
得咁小咩? 怪唔知啦。

真係上到U先見到多翻啲香港人,不過反而覺得唔太啱傾。
唔容易搵長工,我見過好多人都被逼要係咁進修讀MASTER。

值得留低,除非你真係好撚鍾意中國香港
想請教讀完master 留五年 點申請PR
未講,依家嘅方案有491,190呢類計分嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞