澳洲由細生活到大 你問我答

232 回覆
8 Like 36 Dislike
我都由3月WFH到依家
12歲去左澳洲
同你差唔多
可能中文好D

Sydney 某部份區直頭亞洲人多過鬼佬
Glen Waverley high school
性需要點解決
Corporate 黎講WFH應該係大勢所趨,黎緊應該會比你更彈性咁WFH,可能一個禮拜翻公司1-2日咁。好多公司依家都upgrade 緊個IT,全公司換laptop 又派mon,headset咁。

可能我係FG啦,唔太鍾意WFH,啲嘢要問人起上黎好煩。尤其有人走個陣啲handover 要視像教真係差好遠。同埋我覺得成日屈起間房覺得好似work 同home 比較難分開。

我諗開翻嘅我會揀翻3日,然後 1,5 WFH應該最爽
Doncaster secondary ? 完全唔算入流啦如果對比隔離間east donny 同埋成個東區黎睇
請問若果想student visa有 five~year extension,係咪要考IELTS呢?
我諗佢應該係講east Doncaster 啦
呢個真係唔識,不過好似係。

我記得之前個份工有個斯里蘭卡嘅fd 佢bachelor 畢業㗎啦但係搵唔到長工,跟住又要再逼住讀master 同埋考ielts。
仲記得佢話要比錢報ielts 雞精班然後炒埋要重考
動漫係咪睇中文啱feel 啲
澳洲女仔好定港女好?

Btw,我都係澳洲醫院做嘢, say 個hi
係,同埋習慣咗。淨係睇啲名中文已經容易認好多
5 year extension 係for graduate visa only , 讀完書先可以申請

當然你要考ielts
你話唔覺歧視 會唔會係因為你細個去所以冇口音 所以冇歧視
如果廿歲至去既手足會唔會有唔同感受?

其實兩邊嘅女仔都冇溝過 淨係溝過ABC

澳洲女仔比我嘅感覺好似成撚成日去PARTY個啲唔啱我。

真係香港大黎讀書嘅港女就直頭完全唔識。
去party 真係唔係好啱我,試過見到白粉

仲喺大學讀書嘅時候識過一個港女,佢成績太差俾人踢咗出校
都有可能係嘅。

咁講啦,以我做過嘅幾份工,好多同事其實都有口音,又馬拉又印度有蝗咁咩都有,但係其實都算普遍。有口音固然難聽啲,但係如果你講嘢根本冇grammatical error 用詞恰當根本冇一個溝通嘅問題。有冇口音其實都幾難改,所以你只能增強自己嘅英文語言能力。

如果遲去嘅手足我會建議儘量唔好好似班大陸人咁一味埋堆日日講母語咁樣你英文永遠都唔會進步。你唔一定要群鬼佬,但就儘量avoid群翻講廣東話㗎囉
記得入大學之前好憧憬個啲咩 AA,asean, mccc 搞個啲clubbing, 睇相見啲女好似好撚正咁。

去過一次end of exam party 一入場嘈撚到PK,成個vibe 令到我好唔自在,我就知脫毒唔係咁容易
我都唔係好明點解啲人移完民都咁鐘意群返同鄉
其實我都明白嘅,一開始一定係咁。要跳出個comfort zone 真係唔係想像中咁簡單。尤其你英文差又要逼自己講真係唔容易。

我一開始去讀書都係咁,不過好在個陣間小學唔太多華人,識講廣東話嘅都係ABC(其實佢地咁細根本就唔太識講廣東話)邊咗係個環境逼咗我自己去講英文。

去到中學個陣我記得我一開始有個群就全部都係我地ESL嘅(後來我識咗其他班嘅朋友)有個FD佢係廣東黎嘅我真係睇住佢七年都係淨係stay 起個group 裏面淨係講普通話/廣東話,畢業個陣嘅英文真係同七年前一樣咁柒
最緊要自己享受就得啦

放假鍾意自己一個人去食好野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞