[經典共賞] 牛仔 • Workwear • 古着 • 軍褸 • Boots • Country Style (37)

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
好似咩都無寫
有冇巴打有t5 vip
搭單問
美馬或英馬有無當地製嘅m65 / m51 介紹
著過佢地Grim Tim 同埋Lean Dean
兩條洗完之後都會縮,建議買大1-2個碼
差d買左29腰
原來有寫pre-washed and pre-distressed
但見model都係著30
心大心細tim,廢時買錯
thank巴打解答
想問下有冇巴打知道香港有冇鋪頭賣whitehouse Cox嘅產品?
呢到有冇人著緊 Kleman?
可唔可以分享下個做工同埋舒適程度
想請教一個白痴問題

據我理解overalls應該係範指闊身既一件過全身衫,或者吊帶褲?但點解我見有部份牌子出既半身褲都會叫自己overalls?例如Freewheelers
係50, 60 年代未有jeans 嚟個叫法之前,牛仔褲就係叫overall

工人褲其實係Bib overalls ... 即刻有bib 嘅overalls ... 後來大家改口叫jeans .... overalls 就變成只係工人褲。

Freewheelers 有條line 叫Union Special Overall .. 其實係因為早期叫法。 所以佢有條1910 年代半身褲都叫overalls ...

長知識
明白晒thanks巴打
horsehide 仲有horserump/strip/butt之類 依d好大塊
依d係比牛皮結實 d grain更靚
而shell係patpat中入面最屎 最靚果忽黎
有錯請指正
無得輸啦
計埋discount同shipping to hk 只係HKD$1431
但係reddit啲人話Bedale已經唔係made in england
上星期有friend 係END 入咗仲係MIE....

無聽過bedale 唔係MIE
係mie
At least 個tag係咁寫
利申新買
Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞