信用卡討論區(100)破百,珍重

1001 回覆
6 Like 0 Dislike
啱啱到咗張hsbc學生卡
以前用enjoy卡好似我係入銀行戶口密碼比錢
噉呢張係用櫃員機密碼比錢定係點
信用卡唔洗密碼
直接似八達通咁嘟或者加落電話嘟咪得
真?定係red先咁計 ?
因為以前玩唔係咁
有一排無用lu
red係網上 4%
VS賞世界係「海外」唔係外幣
如果VS要食埋個網上海外最紅就的確要外幣
最紅網上海外 我理解係網上or海外簽賬 如果網上應該唔理港幣/外幣?

21 「合資格簽賬」指推廣期內以合資格信用卡所作的「合資格網上簽賬」「合資格海外簽賬」,並於核實持卡人有資格獲享優惠時已誌賬的交易。「合資格網上簽賬」是指於網上進行及附有正式交易紀錄的簽賬,並將根據VISA國際組織、MasterCard Asia/Pacific (Hong Kong) Limited、中國銀聯或個別商戶之收單銀行的商戶編號或交易類別釐定,簽賬之交易地點及貨幣種類均不限。若網上簽賬並非以香港貨幣進行,有關簽賬金額將以信用卡月結單上的簽賬貨幣及已折算為港幣之金額為準。......
唔需要啦 你海外揀港幣都應該ok
其實佢點分你係咪海外
咪係睇你公司註冊地囉
唔係咩
Sor ,我會錯意 上面唔洗理...
港幣網上就碌red啦,仲玩呢個?
(除非已知red係中伏仲要夾埋夠$3000)
wait,red卡中伏的話呢個推廣都應該中伏
咁海外網站都可以簽港幣嘅 好似amazon咁 個rate又未必差得遠退貨又易計 (唔計今期美馬red做promotion啦)
VS食盡5.6%
中:海外外幣/海外港幣
唔中:本地港幣/本地外幣

食盡唔一定要外幣 但係我諗多人誤中嘅係本地外幣 以為簽外幣就一定中 其實要睇返網頁註冊地
上面講緊網上簽賬 如果實體簽賬就要海外外幣啦
你都問完staff仲上返黎問咁有趣

用埋d RC找左數佢啦
用RC直接找咗卡數佢
一了百了
洗鬼搞噉多嘢
VS的確只有海外外幣,或者本地中類別的網上簽賬先食盡 5.6%,因為
- 只有海外簽賬先計自主賞世界(不論港幣外幣)
- 只有海外外幣簽賬或網上簽賬先計網上海外最紅

- 中類別的本地簽賬
- 網上簽賬
我知呀 要睇statement 點寫
第二個 case 修正為
- 中類別的簽賬(不論本地海外)
- 網上簽賬
如果amazon簽港幣 我食到賞世界又食到最紅網上 咁應該係海外港幣?
只要計網上簽賬就唔分港幣外幣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞