剛剛分手的你,入黎傾下,大家互相扶持好嗎?(129)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
LOL
距離放下又近左一步
暑假? 好耐之前喇wo
Double date
俾佢知道可能會唔中意
係咪要帶埋指南針
應該就係紙地圖加指南針先係搞到蕩失路ga 主因

偽書作家 - Lavoir.
冇龍騎嘅創意作唔出嚟,寫黑戰人都寫唔靚啦。【琴日發癲寫左篇大概...
而且罪惡已經喺八個EP嘅反覆殺戮當中清算完畢【Beato語】,冇謂再翻挖貓箱殘屍。

以下嘅告白相比之下極其無趣,毫無黃金魔女的格局同榮耀,有嘅只係連自縊都無法做到嘅不死雛鳥。

-
先由自我介紹開始喇。
男,19歲,即將踏入20歲。
家庭病灶無法根除,現已經係死嘅死走嘅走嘅殘穴。
曾有一父一母三姐,可謂傳統到嘔心嘅追仔家庭。
稱為父親,亦不過係止於對血緣上嘅稱呼,事實上佢就係一切扭曲嘅開始。
患有精神方面嘅重疾,終日酗酒嫖賭以外無事可做,僅餘的時間就用來家暴和睡眠之上。
是個不折不扣的,毫無任何人格魅力/存在意義嘅真正痴線佬。

-
得益於此,為左四姐弟,母親忍受比我出生至今都仲要長嘅時間,同樣得了不可逆嘅精神損傷。

假設我出世20年尚有幾年作為嬰孩而記憶模糊,得到來自於此嘅救贖,擁有連自己屬於【可憐人】嘅狀態都未可知嘅稚嫩神志,母親就係喺完全知悉自身所歷之困苦,又因為無助/無力求助嘅狀態之下積鬱成疾。

於是曾經相當多次咁想殺死作為子女嘅我地,或為報復,或為令我地不再受苦,或為孤獨不願獨自離去。
內心亦變得封閉,
不會去或者不能理解他人,就算喺佢面前哭訴表達母愛缺乏都只會關起房門,任由我喺門外抓撓痛哭都係一樣。
無法表達對子女嘅愛,就連向其主動索求擁抱都會拒絕。
變得現實主義唯利是圖,視金錢為至上,因為金錢係佢唯一認為能掌握,能用以生存嘅存在。
甚至認為自己對我地有某種恩義,以至於難以協商甚至無法協商嘅地步。

但我可以理解,或者話體諒以上全部。
因為佢只係受最大嘅加害者所害而變得扭曲,我自身長大嘅所作所為亦無法真正咁指責佢嘅不是,此部分後述。

-

然後係三個姐姐。

大姐自約莫我呢個歲數離家,已經七年八年,一次都冇返嚟過。
母親喺佢最後尚喺家中嘅幾年非常非常愛錢...

然而我喺當時亦有犯下過錯,冇去拯救阻止甚至眼裡根本冇呢件事成個人咩都睇唔到咩都唔理...
嗰時嘅記憶我諗都諗唔起...我只知道我都係元凶之一...我只記得我有做錯。

屋企繼佢逼走左不過係啱啱出嚟打工冇耐嘅佢,佢喺門前喊住大聲罵住「呢一生一世都唔會再返嚟呢個屋企」嗰幕,我一直記得。

就算對佢嘅其他記憶都已經盡數模糊。

最終佢得到左人生嘅幸福,係喺佢尚在家中嘅時期就已經識得嘅男友,喺佢冇家可歸時依然陪伴住佢。
目前已經結婚多年,實在可喜可賀。
喺佢身上我見到【因愛情得到救贖】嘅可能性。

二姐同樣已經同屋企斷絕關係。
早於佢讀中一嘅時候就已經相當叛逆...
所以毫不意外地離開家門,
不過都係呢個屋企嘅病灶所造成,佢嘅扭曲又好...來自母親來自我嘅加害都好。
比起可謂完美受害者嘅大姐,佢未能到達嗰個位置...佢都有傷害過我,詳略。

最終佢因為名面上嘅父親死亡,參加葬禮而短暫歸家,但已再次離去。
喺歸家嘅時段中...曾因做過人地小三騙財,暴露家中住址嘅蠢事。
最終因為懷孕而同目前嘅丈夫成婚。
喜得一子。

喺我眼中大概亦算喺得以展開好壞參半嘅新人生,同樣【因為愛情】。

-

字數不足,後述。
同呢個post看似完全離題,但其實係前設...
冇呢幾part我實在難以推進說明。

嫌字多就唔洗睇啦。
我也不過係當遺書略寫在此。

佢其實係咪想你死心先咁講 …?
等佢靜下先
打擾到佢佢會對你厭煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞