剛剛分手的你,入黎傾下,大家互相扶持好嗎?(129)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我係典型天秤
我都係天秤
啊哈終於講到中學啦...
可喜可賀可喜可賀...
但係中學因為時間近,所以可以寫嘅一定仲長,哎我屌。

盡力長話短說啦...

中學雞時期好多野skip,或者略講啦。
我個性格真係唔寫就唔識起承轉合,如果成為作家~
...大概會係洋洋灑灑咁一定要寫足啦,先識對內容進行刪改嘅浪費時間嘅蠢作家。

中一 - 剪人地頭髮。
中二 - 用家政堂煮出嚟嘅野食cup落人地頭頂。
中三 - 開始唔會肉體上起磨擦了,或者點到即止,會掉人地啲野落街。
中四 - 完全唔記得,只記得好傷心。
中五 - 開始會瘋狂洗手,洗到流血。
開始會隨身帶筆/剪刀,以前嘅應激保護狀態復甦。
有次畀女同學推落地,攞剪刀插佢結果受制。(小過 x1)
中六 - 精神徹底一蹶不振。
開始會合埋眼行路/樓梯引起內心嘅恐慌感。
開始會喺上堂時話去洗手間而去樓梯爆喊。
開始會走堂,開始會上堂時去圖書館躲藏。
開始會自殺,開始返學放學會過馬路唔睇車。
開始會自己同自己玩窒息play,利用窒息後暈眩入睡。

-

果然按時間段說明非常糟糕。
太過在乎線性嘅時間推進,只會令內心嘅焦躁加劇想盡快寫到戲肉而變成說明文。
...簡直係諗到邊寫到邊。

點入手繼續呢...
有啦,符合番標題講下愛情啦。
不過講完又會講番下家庭...

唉遺書嘛,我主場我話事。

自我介紹追加:19歲,男,Gay,純bottom.

喺中一二,甚至小五六開始發現自己鐘意男仔。
而且性向一開始就明確,靚仔+高+大隻。
小學時鐘意左插班生,不過其實唔算鐘意,只係視角上見到佢會有感覺。

中學時開始有體育堂前要換衫嘅情況,再唔係好似小學咁有體育堂就著PE番學。
發現自己會對男同學有暇想。

不過嗰種乖僻嘅性格只要唔變,
就算覺醒左戀心,都唔會令我變得往正常靠攏。
倒不如話...因為活喺自己嘅世界裡,我對自己嘅行為越發偏離青春期男性呢件事少有自覺。

結果構成左雙重意義上嘅不合群,呢個喺我自身嘅解讀呢。

到左中三開始明確咁鐘意第一個男仔。
可以話喺班草咁濟...
嗰時嘅我真係全然無知啊,對喺埋一齊之後會點呢件事都完全冇考慮過。

其實都只係有某種感覺,自佢轉校入嚟開始坐我後面嗰下就覺得佢好charm.
大概只不過係轉校入嚟嘅,對身邊人嘅客氣被我誤解為溫柔,再加上外貌令我悸動罷了。
完全唔係愛情。

然後我後來做左啲好鳩嘅野。
好似因為佢生日係6月16日,所以摺左6*16=96個心心比人,結果摺完先發現買番嚟嘅樽根本放唔落。
又試過當全班同學面借佢冇帶嘅書,令氣氛極尷尬...
仲試過喺情人節送糖放佢桌面前...好多好多。

中六嗰年同樣,鐘意左一個大隻仔。
樣貌係冇咁出眾,但係同前邊對我完全冇意嘅男仔,喺基於中一識到我中六嘅前提下,對我出奇地好。
然後我又一次做左愚蠢嘅事...
開始上心,會同佢一齊做功課,幫佢手。
會同佢放學打羽毛球...明明講好輸嘅請野飲,但佢都係請我。
會喺放假約我去佢屋企玩,我未比人約過。

我以為有機...
但結果只係我又一次做白痴。
表白之後唱通街,哈哈。

-

而家回望過去,嗰時嘅我真係完全活喺另一個世界啊。
...完全成個世界只有自己,
只要內心想做就會去做。
但大概唔咁樣封閉自我嘅話,我撐唔到去中六先崩潰...

係同真正影響我嘅愛情事故,
完全冇關嘅嘅內容。
上邊都只係又一個前設...喺現實追求唔到愛情,就只能又一次轉投網絡嘅我。
係咁樣一個前設。

但喺要講到真正嘅第一次戀愛之前,
仲有家庭方面嘅事未講...

-
...完全冇人在意嘅故事呢。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞