剛剛分手的你,入黎傾下,大家互相扶持好嗎?(129)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
四五年感情話完就完......
上星期買左3套衫 好爽
佢有冇講分開的主因係咩…?
感情耐左就係咁 會慢慢變淡…
如果相方都無早d去意識到 去處理 就無法補救
加油呀 好多時就係因為佢覺得淡咗,啲野就開始變,even你有努力都好,可能佢其實都決定咗唔keep..
突然唔多想寫第二次婚禮嘅事。
打斷曬成篇文脈,氣氛。
所以而家略講算。

-
…件事個下場就係我Come out左。
表姐結婚嗰時我地已經係埋一齊有段日子,
然而因為求生欲被喚醒自然就有因為「生」而萌芽嘅諸多欲望。
包括性向能被家人承認/祝福嘅欲望。

所以當夜再一次飲酒到暴走,不過冇去到打斷婚禮嘅程度。
可喜可賀。
然後雖然冇明講,但半醉半醒嘅我一直反覆咁指出自己注定冇法同表姐一樣受盡祝福。
所以喺人都聽得明暗示了。
三家姐都知道我喺半清醒咁借人地婚禮過橋come out.
所以有話過我唔啱,我認。

件事就係咁。
唔想詳寫,要數自己嘅不是喺當時已經被三姐數落完。
果然我好鬼小氣,覆完上邊心情唔好就唔想寫了。
而且作為事發經過人嘅三姐知道呢件事,唔寫咁白佢都明成件事個脈絡。

-
終於寫到尾…啊好煩心情好差所以略寫。
明明係戲肉?
本來一切都好順利,結果香港自19年,甚至14年起出現共匪赤化香港嘅事件…
我由心咁明白成件事係共匪嘅錯誤,話唔定一開始我就唔應該同身為匪國人嘅佢喺埋一齊。
14年尚未認識佢,而且14年我尚喺遮斷一切外界資訊嘅狀態。
冇錯,所謂嘅政治冷感撚。
結果隨住「生」嘅復甦,就連去睇呢個世界,建立世界觀嘅開關都一同打開埋。
【雖然讀中史/世史,但要理解我嘅立場嘅話…我嘅說明係我所習歷史係故事/讀物去理解就可以。
而一九年嘅事,我都努力嘗試好似以前咁去遮斷在乎呢一切嘅心所掙扎。
結果做唔到…
基於道德,基於我到死都想作為無愧於自己嘅狀態去死。
我冇辦法無視呢一切…我真係努力過…我去到20年先開始同佢嘈...
又或者話去說服,窮盡一切辯才,半年以上嘅時間每日咁說服。

到最後佢已經對香港嘅苦況徹底無法反駁,
只能夠話企喺既得利益者嘅立場下,佢唔關心唔care唔理唔關佢事。
我頂唔順,我對於成件事我覺得好難受...
我可以理解到佢漠不關心嘅根源為何…但係我對於同床異夢呢件事覺得好辛苦。
我每次出去佢都覺得我攞自己條命較飛...
831一周年嗰日我畀狗咬...
佢一句關心安慰呵護都冇...淨係係咁話我唔聽佢勸...

最後我畀狗咬,我明確咁同佢講我想要一句安慰,佢都要話佢唔會畀我安慰佢要我"知錯"呢件事,可以話甚至係踩穿左戀人之間相處嘅底線...
但佢曾經真係對我好好。

我有時好怨恨點解香港要爆發呢啲事,令成個社會撕裂到咁嘅地步。
但下一刻我當場自摑,呢件事根本唔係香港抗爭者嘅錯。
然後我軟弱到覺得係咪自己錯,點解唔可以對唔同政見嘅人進行包容。
但我真係做唔到...對方企喺殺人魔鬼嗰邊...我要點樣包容企係魔鬼嗰邊嘅伴侶...?

我大概已經痛苦左半年有多...
我放唔低點都放唔低我想死我想結束同思考捆綁同思考共生嘅痛苦。

而且…佢已經將所有我地之間嘅契約同誓言撕毁。
真正走到分手…係我話我想畀大家一個月時間冷靜下...到時再決定。
我希望佢會做到自省。
但佢反而喺用當中嘅十日嚟完全斬斷對我嘅情感...
...明明只係冷靜期,結果就變成分手。

昔日承諾同誓言竟然可以就咁一手推翻...
我好痛苦...

我已經決定十二月就了結自己嘅人生。
我實在冇辦法再承受呢種苦痛。
四年前佢畀我一切希望...而家又盡數剝奪...
我痛到一旦回憶起嚟都就快無法維持理智...
我無數次反問自己係咪我錯...
係咪我摧毀左自己幸福嘅可能性...
係咪人生就應該要有妥協…

有時希望自己反而喺出院當日就走去死。
就冇謂經歷多呢四年嘅…
我冇法形容。
我想打係【苦痛】,但又因為佢我方才第一次作為自己【活過】。

-
…我呢兩個月得出嘅結論,係成件事大抵就係我應得嘅下場。
將自身幸福與否建立於他人諗法之上本身,就係將心置於累卵之上般隨時跌碎。
對方樂意,就可以盡情對你嘅心加以呵護。
如若不然,要踐踏你嘅內心不比踩死腳邊螞蟻要難。

但我本質就係個咁嘅人啊。
十年前雖說係因為母親嘅一句謊言而選擇左生存。
但對毫無具體描述,對所謂幸福嘅到來我根本冇真正咁期待過,全然冇想像過。
如果唔係我到中學就唔會依然封閉自身度日。
形象地…或者話毒撚地比喻嘅話,就係東方Project嘅「古明地戀」。
一直都喺以嗰種精神狀態中存活。

只不過有唯一在乎嘅事…就係母親自我出生至今所給予過嘅關懷同愛。
喺我生存嘅全部動力,我無數次咁向佢同家姐們宣言︰
「如果阿媽一死,我都會當場死去。
如果佢死於被殺,我就會殺左嗰個人再死。」
到時麻煩收兩人份嘅屍。

結果由於愛情,我嘅世界中生存升華為生活。
對「生」嘅展望,通通都開始復甦。
結果就只係呈重獲痛覺嘅人就會開始感受到痛般嘅結果…

不過其實又咩都冇變,我始終係「因他人而生存」。
以前嘅因係照顧我在乎嘅人嘅想法嘅因,
唔想因為我嘅死傷害到佢。
而家嘅因係…因為認定左某個人。
人生所有所有,都係為左到達與對方共結連理嘅未來而生。
但結果因為連道德觀念都一并派生而感到痛苦。

簡直就好似破殼嘅雛鳥,會將見到嘅第一個存在認定為母親一樣呢。
一旦認定就改唔到一樣…
第一次出生係肉體上嘅出生,但始終內心不曾真正踏足過世上一步。
第二次出生係一切因為生存而派生出嘅概念之復甦。

記得有句說話,叫人向失敗感恩,向挫折感恩,向痛苦感恩。
話因為經歷呢一切你先得以成長。
我就話呢句野難聽過粗口,狗屎不如。
我要感恩嘅係成功跨越一切苦難嘅我自己,我應該向我自己感恩。
冇人係為左受磨難同所謂去成長而出世。

點解講起呢句呢…係因為雖然我會對佢為我帶來呢半年嘅痛苦心生恨意。
但起碼我呢一世人仲可以體會到被家人以外嘅人所愛,被愛過嘅感覺。
嗰種幾乎能夠治愈我內心一切苦痛嘅體驗。

我地於九月一日正式分手,馬上就踏入兩個月。
兩個月入邊…我反覆經歷對事態無法變更嘅憤怒,對佢就此拋棄一切承諾嘅怨恨,然後係為自己到如此境地感到悲傷,再到自以為到達豁達之境,想一路好走咁赴死嘅超然,然後又會再次為點解佢就唔願意令一切重回正軌之事心生憤怒。

重覆,反覆,循環無數次。

-
想同家人講…將每日都為上述種種所困嘅我嘅離世視為我終得解脫如何?
起碼…糾纏我嘅循環得以停止。
喺我眼中,內心堅韌要遠比自稱不死雛鳥嘅我嘅三姐,請務必盡一切努力去理解我嘅決定。

又或者視我為「病死」如何呢…?
畢竟抑鬱係世界公認嘅疾病,我只係病死罷了。
我好驚,好驚阿媽會因為我嘅死而真正咁陷入瘋狂。
呢件係我唯一…每次上吊到最後都停落嚟嘅念頭。

到最後嘅最後,我嘅遺言大概會係︰
「對不起,我很抱歉,請原諒我。」
雖然自知冇被原諒嘅資格,只係我私心想要被原諒。

遺願…呢。
想要家人去聽嘅歌曲係Billie Eilish嘅「Listen Before I Go」。
想要家人得閒可以去睇下嘅小說係「SCP基金會」同「克蘇魯神話」體系嘅小說。
但首選【非得閒睇下嘅Level】絕對係「海貓嗚泣之時」。
想要家人唔好掉曬我床邊所有玩偶。
雖然佢地打理起來麻煩又非常占位…但我覺得可以沙發擺一個,電視機旁邊擺一個咁樣放置。
想要家人可以睇下我放喺桌面文件夾嘅Philosophy文件夾,裡邊有我少量嘅思維結晶…雖然有一大部分已散佚。
想要家人可以幫手傳達畀我為左赴死而主動疏遠嘅幾個朋友聽,我嘅死訊。
想必當中會有一個唔肯為此負責到最後嘅存在…喺得悉嘅瞬間就刪除好友吧。

我衷心地希望奇跡會喺相當於1986年10月6日嘅,
喺2020年嘅12月中,我收到學費返還前嘅某日來臨。
【一直冇講…會撐到12月嘅原因係因為學費仲未Claim到手。
【我嘅死真係寒酸啊…喺為左區區萬零蚊而會受到制肘嘅程度嘅超寒酸…
【到死都希望為屋企做多少少…所以請原諒我。

-
要停筆了。
乾脆地停筆吧。
「你唔在乎人哋嘅嘢咁建議你自己開一個post畀自己」
嗯,的確會咁做呢。
因為我驚喺自己嘅電腦又好USB又好紙張又好,都有可能被Popo對我嘅遺書動手腳…
好似惡意咁作為證物,然後將其中幾頁遺失又或者打亂…
連登冇法Del嘅前提下比較安全…

我實在係傾向用全部惡意揣度他人啊。

喺呢度留言只不過係隨心而發…再加上似乎有人想聽。
行文用語要比另外某位要舒服嘅「有人」。
性格扭曲係個人天性,請見諒。

-
「我有睇曬你嘅故事,你受過嘅痛苦我哋未必會感受到,
但係你講到自己咁灑脫其實都冇必要紀錄番以前嘅經歷。」
嗯…你講得都冇錯。
我寫完最後一段,都觀照得出其實我並唔灑脫。
不過係某種驟眼睇形似豁達,但事實上只係死心嘅狀態而已。
「哀莫大於心死」。

我冇諗過會喺發言後得到任何救贖。
但不放棄咁「重覆占卜到得出想要嘅結果為止」,係我習得嘅求來奇跡所要做嘅事。
話唔定會有某位完全體諒到我痛苦嘅人出現,為我嘅臨終再加幾分設想。
話唔定我將呢度上萬字嘅記錄畀某人睇,會召來奇跡。
話唔定呢度會有同我具同樣心傷嘅人出嚟,以更濃厚嘅愛淹沒我。

…不過睇怕只會係石沉大海呢。
例如…寫呢一篇嘅用心唔會被包括家人在內嘅任何人理解。
只會被家人無窮咁埋怨我嘅決定。

無論輪盤賭轉出何種數字何種結局,我都全部接受並看在眼裡。
呢個大概就係於此紀錄一切嘅意義所在。
能講出一句對自身某啲說話有「難聽過粗口」嘅理解,
係個照顧他人嘅好人呢。

如果呢個世界有任何主宰命運嘅神,
衷心希望你可以為你善良嘅程度受其所眷顧。
如果相反咁,存在嘅係所謂掌握或然率嘅偶然之神,
咁就希望你可以體驗到令你心生有如命定之感嘅人生。

-
有啲over,喺連登入邊太煽情了。
不過我認為如果每人都可以視人如己咁體諒,呢個世界將會喺一瞬間就轉變得充滿幸福同希望。
我而家嘅狀態可能類似於「人之將死,其言也善」呢。
finally 寫完了梗概,又或者話遺言嘅序。
完了,言語間知道佢對我只係普通朋友
早啊!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞