剛剛分手的你,入黎傾下,大家互相扶持好嗎?(129)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
到底知唔知生命幾可貴?
幾多人想生存都無權利 ?
你可以唔開心你可以喊你可以俾自己發洩
但唔該唔好隨便放棄生存 好無?
um 我唔確定
...總之因為我,或者話冇人畀到母親足夠嘅戰後關懷,佢變得亦唔再同子女講愛。

對大姐講錢,對一早離家嘅二姐無能為力。

對三姐我冇睇到...正如我所講我都封閉緊自己,但想必不輕鬆。

我則因為自身都喺度自閉緊,母親同樣自閉緊嘅情況下,冇體會到呢個狀態嘅嚴重性。

-
大概封閉內心始終會走到極限...
我實在完全醒唔起我第二次轉變嘅契機為何,理性推測會係中四開始。
因為中四嘅所有在校嘅不良記憶,我都唔見曬。

我只記得中四我選科選左中史同世史,
世史老師非常非常友善,和譪,體貼學生嘅女老師。
係我心中嘅好老師。
曾經睇過佢好耐以前嘅照片,發現佢同學生時期嘅樣冇乜變化,駐顏有術呢。
喺我最後崩潰嘅嗰段時間都畀左我相當嘅鼓勵。
雖然冇正式去講,但我相當多謝可以有咁樣一位好老師。
所以我都有喺佢嘅堂上邊努力,認真咁學習。
佢係連我喺功課最後寫低做功課好攰都會回覆嘅老師。

總之小學時期嘅,對死嘅渴望喺中四開始復甦。
但以下依然確實時序不明。
雖然體現出嚟嘅時間係中六,但我中四開始就變得有潔癖,會瘋狂洗手...

為左拯救自己亦做左非常多嘅事。
自細就開始因為沉迷網絡鐘意睇動漫/書,喺非常早嘅時間就已經意外接觸到有趣嘅哲學難題且感到有趣,受到底為何非要生存不可而困惑,開始會接觸更深入嘅哲學知識。
儒釋道,又或係西方哲學。

佛教傳說到正經嘅禪宗或者道德經,好似地穴寓言/無知之幕/缸中之腦咁嘅小故事又去到理型論,最後更開始去睇論文/講義譯本。
抑或係自今都只能辯證地看嘅宗教都嘗試去尋求過。

-

真係扯得非常非常遠...
抱歉。【反省中

總之一切嘅一切都再走到【尋求愛】呢件事上邊。
而當時嘅我身邊能夠嘗試把握嘅,只有家族愛。

結果係我終於得嘗自己隔絕他人後應得嘅報應。
母親唔再係昔日會憐愛細路咁對我嘅母親。
話我已經大,到最後開始覺得我尋求安慰嘅行為係我人格上出現退化而告知社工。

但我想要嘅只有擁抱。
我承認我的確展露出非中四年齡所應呈現嘅狀態...呢個係我一直封閉自身嘅結果,內心時間再次流動嘅我,對和母親相處嘅行為卻只有小學嘅模板作為參照。

所以我會過量地想要擁抱,
過量地想要同佢一齊玩。

但結果係...可能因為佢完全無法理解我由自閉到渴求愛嘅突變?
但我又記得中一二時我已經話過「我唔想變大個唔好逼我」。
【當然冇人會聽。
【當時會講出嚟嘅原因,
睇怕係我中一二時有過想要保持小學嘅心智嘅要求吧,只係壓抑到中四再出嚟?
【我嘅時間同記憶完全混亂...睇落去一舊舊實在抱歉。

但我記得...
有一日我終於頂唔順點解佢咁冷淡對我而暴走。
佢將我一個人留喺客廳,我喊到眼淚口水鼻涕落曬地下R爛房門都冇人理。
最後要一個鐘之後自己將地下清潔乾淨。
記得有一日被三姐一直訓斥,我傷心到咬手指咬到爛咬到口水因為冇吞而滴落地下佢都唔理,只叫我自己清理返。

-

最終我喺中六完全崩潰。
完全崩潰前,有兩件同婚禮有關嘅事發生。
甚至自己都入埋青山。

最後因為偶然,得到了自以為救贖的邂逅...入嚟呢個post嘅主因。
然後變成而家呢副寫緊遺書嘅模樣。
之後不如講下輔導之旅...?
但其實完全冇用。
雖然都同我冇法宣之於口有關。

但我完全唔期待,
會有社工可以喺呢件事上真正咁救到我。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞