剛剛分手的你,入黎傾下,大家互相扶持好嗎?(129)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
小學其實未講完...
睇嚟我真係一講就停唔落口嘅人黎...

齋睇上邊漏左一個好大嘅背景設定...
現實喺同同學相處/家人相處都一塌糊塗嘅我,理論上應該會早於因為冇朋友嘅孤獨感,而快速改變同他人相處不善嘅性情+對惡意抱過激反應嘅習性。

而唔係等到真切咁傷害到家人先停止仗賴暴力。
【事實上我嗰時亦只係停止左對家人以暴力回應嘅習慣,對同學上到中學都依然如此。
而乖僻既性情,甚至到而家都冇變。

-

嗰part係【網友】。
話曬都係00出生,網絡時代嘅新生兒。
點會只有現實而冇虛擬世界嘅人生?

為左補充現實層面嘅朋友不足,
當時嘅我主要係玩可以喺網絡交友嘅online game.
【摩爾x園...】
【我諗我要畀人屌支那仔了,but what ever.】

我仲曾經得出自己一套睇法喺【網絡嘅朋友先係真正嘅朋友】,因為唔會憑第一印象就唔鍾意你,唔會睇你嘅成績【我成績其實還好】,外表【我其實唔樣衰】,家境等一切你以外嘅部分。只會睇你嘅言談,同當中反映嘅性格本身。以此為基礎得出嘅朋友先係真正嘅朋友。

呢種世界觀曾經相當咁拯救左我...
又或者係害左我?
因為令到我有地方可以躲藏,可以唔改變自己嘅乖僻性格都冇所謂。

直到開始發現網絡嘅關係維繫無比薄弱。
話Del FD就Del FD,話從此唔online就唔online.
不但如此,現實中受到嘅傷害,也只能被佢地喺隔空千里嘅前提下以言語安慰...其餘一切佢地都做唔到。

開始醒覺老師曾同我講虛擬取代唔到現實,而我當時速速駁嘴嘅行為有幾無知。
當下只有不知自己到底為何要繼續存活於世嘅...迷惑。

覺得現實除左家人,邊個都唔需要我。
而對於屋企,我實在太年幼。
要我用而家嘅眼光去審視當年應該點樣行動,就算我自己睇都覺得實在係種苛求。

於是我喺大概小五/小六一次考完試之後,同阿媽去食M記慶祝嘅時候我同佢講。
「媽咪,我好攰,我想死啦。」
「我唔想再做人啦,我覺得好辛苦啊,你可唔可以畀我走呀。」

佢當下到底係以咩心情嚟聽我呢番說話呢...
我唔敢想像,自己嘅仔女喺小學,用一把聽起嚟就好細個嘅聲音同佢講,好似要去學校旅行然後給阿媽拎$20費用咁同佢講,自己唔想做人。

我只記得佢嘅回答:「你信阿媽一次,只要你大個左呢一切就會過去。讀埋小學佢之後上到中學,你身邊嘅衰人就會唔見曬,聽阿媽講一次,上到中學你就唔會再咁痛苦㗎啦。」

大概當時嘅我對此實在半信半疑...
但其實,比起疑問占比更多地,內心係採信的。
因為係阿媽啊嘛,係媽咪,係大我好多嘅媽咪,係會真心為我著想嘅媽咪。
係呢個世界上除我自己最關心我嘅媽咪。
係遠比我睇得更遠嘅媽咪。

...係如果我唔見左佢會難過嘅媽咪。
...係雖然認真諗過殺死我,將我捉去窗口想掉我落街,但最終都將我抱返入屋嘅媽咪。

所以我決定聽信...
去相信來自「媽咪」所講嘅話。
雖然唔明白原理,點樣先可以拯救我嘅內人,但我就係決定去信,因為係世界唯一愛我嘅母親。

-
...然後係不值一提嘅,僅剩兩年不到嘅地獄。
因為不僅一提,所以略談。

我喺學校依然故我,旁人亦然。
老師依然繼續針對我...用自以為教精我嘅心態。
佢個名類似周潤發。
對於我詐病唔去畢業camp,只覺得係我嘅不成熟,究盡追責同懲罰。
明明並唔可能對我嘅處境一無所知。

總之我最後成功咁捱過小學。
對學校嘅情感,喺去到一日聽到學校因意外塌樓,心底非常高興嘅程度。
唯有副校長教我何為悲嘅極致「哀莫大於心死」呢句話,銘感五內。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞