剛剛分手的你,入黎傾下,大家互相扶持好嗎?(129)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
...跟住落嚟,應該講番中學時期嘅家庭狀況比較好掛。
家庭嘅病灶到底可以點樣收尾...呢。

決意唔再對家人施以暴力嘅我,
所能做到嘅並唔係對家人好...
事實上,喺嗰時嘅情況下根本冇人做得到去愛佢地,或者話我做唔到。
因為只係唔願傷害同還擊,唔代表佢地就會相應咁向我注入愛,對我嚟講我依然被侵擾。

我所能做嘅係番屋即入房,食飯都喺房食,除左沖涼同去廁所,絕唔出去客廳半步。

有見於此,家庭本身嘅關係無論係我定係佢地,都冇修補嘅打算。

-
我實在唔記得某個確實契機...點解我嘅人格上會出現第二次斷層。
經過第一次嘅斷層之後嘅我,只係唔再對家人宣洩憤怒,而第二次後我變得想要家族愛,自閉房間/唔同家人溝通嘅習慣喺一夜之後出現變更。

大概係喺家庭分崩離析之後嘅事。
我講唔到到底係咩事之後。

-
以下事件時序不明。

一。父母因為一次非常非常大嘅家暴後成功離婚。
往年嘅父親因為一直對全家作出死亡威脅,一直要將我地全部斬碎變成肉丸。
母親自然曾多次求助...但無論係警察定係社工都咩措施都唔做。
自此母親得出求助都只會困住佢一時,佢出嚟後必然會用力報復。

但有一次打交實在打得太恐怖。
件事嘅恐怖程度我都唔記得,只有印象殘留。
係令失去對公共機構嘅信任嘅母親,都要的起心肝最後求救一次嘅程度。
終於有人出嚟搜證,進行隔離...
終於出現唔係關押幾日就放出嚟,任由佢報復嘅結果。
終於,佢地成功離婚。

母親嘅勇氣,我呢一生都會對此加以贊頌。

【中五/六】最後嘅最後,名義上應該被稱為父親嘅男人,其末路可謂淒慘。
全身不時流血,大小便失禁,日日酗酒導致精神失常,形似中風,有埋心臟病,最終喺痛苦中死去。

唯一不解嘅係,我母親到佢死前都不時會去佢屋企照顧佢。
佢嘅死會被發現,似乎喺因為屋企傳出屍臭,鄰居無法忍受。

二。母親嘅PTSD。
喺佢地離婚後我曾經以為一切會自此變好,但其實不然。
喺之後母親依然備受精神折磨...
甚至需要入精神病院嘅程度。

嗰刻我明白客觀現實改變在,唔代表人就釋懷。
佢變得唯利是圖,向啱啱出嚟做野嘅大姐苛索錢財。
但大概我都有錯,嗰時嘅我同樣精神上出現異質。
僅僅喺家庭生活中不再傷害佢係唔夠,需要嘅喺愛佢。但當時我無法做到...
要我反駁我反駁唔到,點解明明惡魔已經消失,我仲唔對需要戰後關懷嘅佢投以安慰。
我只係收埋自己入房,對一切充耳不聞。

母親入精神病院大概係我中三時候嘅事。
我特別記得嗰時我咁啱需要畀學校旅行費用,但我熬左好幾日即食面,屋企完全冇錢。
將一大兜即食面倒入鍋到煮,煮熟就食,食完雪凍,凍完餓左再食同一兜,重複幾日。
然後最終我同家姐需要去人地屋企住,寄人籬下,更加冇可能同人地屋企拎錢畀費用。

點知學校老師係咁催話淨我一個,
我掙扎左好耐先同佢講到我阿媽喺醫院我住緊人地屋企我點畀錢你啊?

第一次喺學校主動表露自己屋企嘅淒慘。
雖然見開駐校社工,但原因往往係我喺學校嘅出格行為而非家庭原因。
因為阿媽話屋企嘅事唔可以透露畀任何人知道,係任何人。

講出嚟嘅一刻我只有背叛應承母親嘅事感到自責,就算係冇辦法而講出嚟都一樣。

-

字數不足。

我真係多口水...
記錄完之後copy到備忘錄,想執執佢做遺書呢。

結果口吻完全係對無關者訴說嘅角度,
畀遺親睇實在不宜。

我記得我細個唔識睇
但依家電話都好似有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞