剛剛分手的你,入黎傾下,大家互相扶持好嗎?(129)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
我認
依家仲有得買咩?
我都係d 咁自我中心ga 人
我對自己同對人地都要求好高
最後喺三姐,對於佢,我心懷嘅感情小實在無數。嫉妒?羨慕?欣慰?尊敬?體諒?忌憚?恐懼?悔疚?...
對佢實在有太多感情,但只有一種感情不存在。
就係「恨」,我絕不恨佢。
相反,佢要點恨我都可以,就算親手殺左我只要佢講一聲,我會做到幫佢做好不在場證明嘅份上被佢所殺。

對佢,唯一下定決心要做嘅,就係不再作為佢人生路上嘅攔路之虎,以彌補我以前曾經對兩位姐姐所犯之過失。

佢只不過大我一年多許,起跑線同我完全一樣,但成功咁活出自己嘅人生同未來。

大概實在喺睇人掛,
兩個個體放喺相同嘅環境下都可以得出全然相悖嘅結果。
同佢嘅人生差異,其實喺小學開始就已經體現出分別,佢無論成績,定師生/同學間嘅人緣都相當好。
雖然我成績都唔算差,但無論係天資定係努力都未能同佢相比。

而我自己嘅小學時段一塌糊塗,完全活喺自己構築嘅世界入邊,同世界僅僅喺精神上脫節,但做唔到連肉體都脫節嘅份上,我就只能被反覆干涉,即所謂校園欺凌。後述。

佢成功入band 1,我入band 2。
佢以一己之力搞出左佢當時學校唔存在嘅足球社團,而我除左F1被強制要求參加課外社團外就變成左徹底嘅回家社社員。

佢六年讀書發奮圖強,我仲柒下柒下不知為何存在,校園暴力喺中學依然冇放過我,只係由不加掩飾嘅稚嫩行為,慢慢變成暗地裡針鋒相對,開始有所顧忌嘅別樣暴力。

最終中六佢靠一己之力入到知名大學,心儀學科,上埋新聞深受贊揚。
我嘅DSE因為我徹底嘅精神崩潰而冇法去考,目前喺報讀文憑嘅過程中拖拖拉拉久延殘喘。

而家嘅佢擁有左一位其貌不揚,且受過情傷【被綠】嘅男友。
我曾笑稱佢地喺「美女與野獸」,我三姐亦係我呢世人當中喺現實見到過最靚嘅女仔。
不過佢以佢嘅慧眼揀到呢位「野獸」,我就冇謂置喙...佢嘅眼光實在唔需要由我去為佢參詳揀擇,我亦自問冇嗰個立場。

三個姐姐當中有兩位都明確被愛情所打救...
尤以大姐為最,我實在羨慕得無以復加。
二姐雖說曾玩弄人心,但也算吊到佢嘅層面所認為嘅金龜。亦算喺落得比佢德性更好嘅下場...
三姐實在太過高潔美麗,愛情喺佢身上只怕係錦上添花。但我亦有相當次數見到佢同男友於手機交流中,呈笑靨如花之態。

-

明明都係自最惡劣嘅家庭中成長,
父母關係所帶來嘅災禍足以令四人都選擇對愛情再無半點信任。
母親嘅折墮就係下場,見證,活例子,教訓,結論。
三人明明都或有或無地同我所見略同,如果卻都於未來自發咁締結愛情,得到幸福。

我對此深深地感到羨慕。
...但結果似乎喺盲目咁追求愛情,喺他人睇嚟就只係暴露自身極易拆食入腹嘅氣息嘅存在。
打呢段有啲違心呢,我冇犯下好似純情MK妹咁蝕盡一切比邊個嘅低級錯誤。

...只係無法被量化到現實嘅心痛,而呢一部分唔會被任何人所理解。

如果有興趣睇落去就睇啦。
冇興趣嘅,就冇謂再插我兩刀...
連登上實在有太多人鐘意同人講記得去死唔好跳樓,唔係相當於亂拋垃圾嘅...人。

...太多前設,抱歉。
因為我即將放棄一生,嚴格嚟講已經同呢個post離題。
比起講分手講情傷,其實係分手成為左我人生最後嘅炸彈引線罷了。

食葱聰明d
知道完全冇可能復合真係好撚心痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞