職場上見過最廢既人係點?

533 回覆
1631 Like 16 Dislike
+1
講野又廢又冇知識技能
User密碼database唔hash用plaintext儲
跟住俾人hack咗
無料既人,有大正事唔理,理埋啲雞毛蒜皮既事…
自稱翻譯員(英譯中)
四張幾嘢
翻譯一句嘢要幾日
譯完出嚟冇人睇得明
究竟幾多人無睇過呢篇文點解咁多人認真咗
地盤新仔
連最好脾氣嗰個師傅都指住佢嚟屌
試過4點鐘無啦啦唔見人 原來自己收咗工
我諗起高呼一次
我舊同事都係咁
on99 完全唔知係公司做乜
起初以為佢成日對住部電腦發吽哣

沙士果陣裁員,大家一齊俾人裁咗
我20歲,佢35歲,我問佢之後揾乜工,佢淨係答我"唔做啦,退休算數"

之後同佢friend咗先知,原來佢有幾間鋪收租,每日對住部電腦就係搞緊自己嘅生意同睇股票~

果一刻我發現咗邊個先係on9仔~

*雨傘之後佢話香港無得救,已經移咗民
似日本人
intra話冇inventory, 即係有幾多server都唔知。
扮傻仔扮足兩年,日日係到扮攰,又唔主動做野,講野又on99,講野大大聲,成日又搭嗲,唔識又認叻但老細唔撚炒佢,on9
政府啲ACO先唔會咁玩
佢地通常一野print鳩晒出嚟之後hold喺位唔交比老細,再睇返去股票、打機、剪指甲,到臨收工先交貨
以為share google drive係將個login id同pwd share俾所有人
咁又公平啲講,
嗰個年代啲人又冇學過電腦,
唔識或慢又可以理解嘅。
唔怪得你話你最廢啦
我諗過20年你都係咁撚廢
呢樣真,唔好話excel formula呢啲基本野,而家正常人都識基本programming
覆錯?
同我講啲野有咩關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞