職場上見過最廢既人係點?

533 回覆
1631 Like 16 Dislike
幫公司節能都錯
新會然
所以公司慳埋佢筆錢
自己廢其實無所謂
但又要懶醒拖全世界後腳先垃圾

要求新同事㩒Caps Lock打大楷
同佢講大家習慣唔同,打到咪得
又唔撚信,痴撚線
我公司都有個咁既大佬呀
而家d同事開始大逃亡
呢啲真係屈機
返工坐喺度等出糧之餘,又用返工嘅時間搞自己生意
呢啲勁人你驚佢搵唔到工咩
有條友fg入嚟做part time
本身應該返10點,
但日日至少遲半小時先返到
有時甚至11點幾12點先到
返到嚟坐一陣又出去食lunch
本身員工lunch時間係1小時,佢食夠個半鐘甚至2個鐘咁

返到嚟就坐喺度大大聲用電腦播歌,上連登上ig
偶爾先開excel做下嘢,但成日填錯嘢
叫佢覆email又覆錯
叫佢做啲唔洗用電腦做嘅嘢, 手腳又勁慢好似痙攣咁

後尾佢叫埋3個同學入嚟一齊做,
幾個就日日圍埋一齊吹水
不過佢啲同學都會做下嘢,
冇佢咁過份咁明目張膽咁唔做嘢
但後尾老細出糧條數唔啱,佢又識同老細爭取返原本份糧
老細出糧遲咗,佢又會叫埋佢啲同學一齊係咁咬住老細叫佢咪拖糧
然後追到份糧之後就一齊話唔做 
但見工嗰陣d垃圾hr唔會知佢勁
除非佢口才都好勁
難分真與假
我認我真心膠,真係第一次睇
老實講,一個普通職員唔識打字真係廢,但一個manager 唔識打字完全絕對唔撚出奇,公司咁貴人工請佢返來打字?
以下為真實內容
個Provider話佢俾唔到個保養服務我,咁我係唔係寫有保養服務係張報價單到?
個provider俾唔到你咁邊個幫你保養隻野?
我知呀, 呀邊個咪話俾唔到我囉,咁我係唔係寫有保養服務係張報價單到?
點寫呀, 隻野壞左邊個幫你整?
都話呀邊個話俾唔到保養囉
係囉, 咁隻野壞左 個客搵你 邊個幫你整?
我再諗下先
我諗好多連登仔中左槍

包括我
我覺得個傻鳩係想print單面唔想double printing
無錯,如果份文件不至於合約 / 報價果類,專登出個email 話人地錯一個英文字母,唔係顯得自己細心,係顯得自己食飽飯無野做。
其實袋錢落你袋用心良苦
條友返左廿年 最近調左過黎我條team
scan野唔識 print野唔識 燒碟唔識
教左佢2,3次先識用但有時唔work又會再問我
都唔好講其他工作上既野 最基本既都唔識
真係唔知佢對上廿年做過乜黎 廢撚到咁
全部都唔中以咩為人地講你呀
經常照鏡

然後見到我自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞