職場上見過最廢既人係點?

533 回覆
1631 Like 16 Dislike
真係唔知,都成2年無聯絡
祝佢搵到個睇到佢勁既老細啦
我見佢有時打文件要手寫都幾好笑
係公司到覆緊你呀...
捷榮?
毒撚淋善只會比人恰,做錯少少都比人屌,做得慢都比人炒,習慣比人嚴厲
除非皇親國戚就算廢嘅都唔敢炒
成個政府8成人都係癈! 人癈心癈
私人公司廢少少都比人炒,要求好高
得我比人嚴厲對待,樣太傻係人都可以話我
英文仲廢過我
冇記性
叫人做野但自己三心兩意
左手黎右手去
你dick乜春野out

up乜撚野牙
隔離team有個極品programmer仔,3年working exp, 冇common sense,冇邏輯思維,次次都話明白點做,但最後交貨都係晤work,交出來啲貨色仲衰過fg 仔. 次次見佢畀阿頭鬧都淨係識眼濕濕同埋 on 99.
最後你又真係比佢撚喎
以下唔係廢人,係賤人。
一名叫Bella嘅大嬸

香港土生土長,
(同事講出嚟)後生果陣發明星夢,結果讀唔成書,大個嫁咗俾商人(大陸有廠果D),廿幾歲就唔使做,日日上大陸做闊太做足十幾年.
跟著金融風暴佢老公間廠執咗,之後搵到份中港兩哋走嘅工,結果上面包咗二奶。
未離婚架。
佢就搵嘢做,經朋友介紹轉轉折折去到一間乜乜公司做跟單售貨員,呢條仆街。
唔識英文唔識普通話唔識電腦就同人講自己係做文職係跟單。
冇生意就話D客死晒去邊,有生意又話D客麻鬼煩。
成日挑撥同事對抗老細自己死埋一二邊食花生。
試過明明佢話某同事紅杏出牆,但事後又否認自己有咁講過,但佢就屈其他同事講"紅杏出牆"。
然後又因為公事問題咒某已婚女同事冇仔生。
另一同事坦承自己已離婚單身,佢又話人"抵死"。
老細一出現,佢係第一個扮勤力嘅人。
一有新同事入公司就同人食lunch 套料講是非。
同事心軟幫佢打電腦單,佢就同老細講張單同個客係佢跟。因為老細唔識英文,條八婆就以幼稚園英文呃飯食。
我有試過好心教佢,教十次佢都話唔識。
簡單如 順豐速遞單都唔識填。
點貨包有漏,話佢佢又發脾氣。
試過佢出面搵到份外傭agent, 我諗都係打雜。
佢對上有店長,佢瞞住店長同老細遞信。
跟著請3日假去試工,返來自己爆嚮口做唔掂,同事chok多兩chok佢就自爆出去試工,店長知道好嬲,點解下屬遞信自己都唔知。
跟著Bella就出口術搵心軟同事幫手,結果店長都因為同Bella有交情(始終人係店長經師奶朋友介紹Bella入公司),親自同老細交涉收返封辭職信。
老細都見廢事再請新人要教,留佢嚮度。
但Bella翌日就同其他分店同事講話"老細開到聲留我,咁我就算啦做生不如做熟。"
但老細之前留人都會加人工,但我問過計糧同事,佢一蚊都冇加過,老細仲話"麻鬼煩,下次冇情講。"
跟著做多幾年又遞信。
原來佢嚮附近公司搵到工。
我唔明,人工都係多三千銀,但佢堅持住天水圍都要出太子返工,跟著開始嚮佢新公司唱衰我哋班人,但又同個別同事食飯講到自己新工好好收入。
我心諗,話之你中六合彩,費事理佢。
不過冇佢嚮公司大家都好過唔少,成五十幾歲人成日扮後生,著埋晒螢光色嘅衫,睇見就恐怖。
低鳩能
佢有乜錯喎 五玩電話算係甘,錯左你公司五俾野人做又請人
jam撚咗仲正,可以繼續扮工
Joe junior
無野做玩電話先正常,唔通on99坐係到咩
出面啲仆街老細,得閒無野做玩手機又屌,唔玩電話on99坐係到又唔中意,難服侍
Jam左做唔切比人炒魷魚
呢d 老闆真係on 9仔
公司邊個做得野都唔知
應該執7左佢
日撚日都好似第一日返工咁,但係做左十幾廿年
舊公司好多人都好撚廢

1。40幾歲,請番黎做經理級
問親佢d 野都錯,都態度又差,開口埋口串人唔識野
成日答完人其實自己都唔sure
轉頭自己Google, 跟著過幾分鐘就打番比人
變到好撚溫和咁講“唔好意思,頭先有d 資料更正番。。。”
7到冇朋友,10次應該有7至8次係咁
一日應該用5成時間扮做野,開著Google or excel, 4成時間睇新聞或打機,真係1成時間做野
成日比人投訴
但佢緊7皮人工

2。都係40幾歲,冇讀過大學
有d street smart但又成日以為自己好醒,為人幼稚
做左好耐都係做
成日r 人送禮同請佢食飯,貪心
40幾歲人扮仔
做野冇膊頭,有難野做即扮睇唔到或射比人
易野就立即彈出黎做,大大聲話比人聽
佢住得近公司,星期六日返公司send d mass email 大大聲話哂比全公司知星期六日有做野,想人話佢好勤力
但其實果d email只係將d excel 分拆send 比唔同同事

係公司做左成10年d 基本工都仲係好差
年尾人地升職佢冇份就發難渣
脾氣超級差,係真係發出黎要人就佢果隻
唔撚識英文,出個email 一段英文差十幾樣野
見客開會冇膽出聲

你話公司幾多廢人
我都係咁
老細大我2歲,成日問我幾時先會成長
又串鳩我個腦唔知裝乜
真係遲早發癲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞