職場上見過最廢既人係點?

533 回覆
1631 Like 16 Dislike
上間公司臨執前請返嚟嘅ger

0行業知識,開頭in A部門,因為太廢俾上手當住老闆鬧,之後話唔啱自己做要求轉去B部門

永遠客有嘢問都直接當我哋公司做錯嘢,寫千字文道歉再話賠錢俾人,明明人哋唔係要我哋賠錢係想做好件事,個客最後要揾上手ger問點搞,上手叫個客揾晒我跟

有客想呃我哋cut個provider價,明明客同provider自己有agreement唔經我哋公司,我一秒覆咗唔關我哋事唔會做,佢當我卸自己一日打廿次電話俾provider同人講價

有operation嘢佢唔識我同佢講,佢唔信我走去揾人問,但係打去問個過唔到probation走咗嘅cs assistant問

全部上手唔肯同客commit嘅terms俾人呃鳩佢commit晒

最後我辭職,佢知自己搞唔掂補錢早我一個禮拜走
做咩都有錯漏
日日比呀ger屌到頭dupdup
銅鑼灣Sogo附近
有次同事放工漏左個電話喺位
個癈老話個同事應該行得唔遠
叫我快啲打電話叫同事番黎拎番
入職10幾年冇升過又唔轉工
教精你做野唔洗咁快手
除非係正式文件 協議
得啲小學雞同更年期性冷淡女人先會捉字蝨
袋錢入你袋啊
唔係職場識,係我個小同.
聽人講佢做過event,文員.2個月就比人炒
做sale長期拎老底.
做酒吧做飲食服務業就比人投訴
做倉,跟車,裝修水電木,地盤又話攰又頂唔順比人屌唔做.
屋企人肯送佢去外國讀下書,佢ielts又得4定唔知5.(又唔肯去台灣)
又嫌棄唔想做保安

三日唔埋兩日就去蒲去飲野去玩 第日射波,廿幾歲人仲拎緊老豆老母錢.
有日佢話唔可以再咁落去,要正正經經番工,最後你估下佢做咩???

冇錯,就係香港警察......(絕對真人真事)
有條友Review duties 嘅時候
大大段寫話開Google drive folder俾同事upload documents
先發現咁都原來都係一項「工作」嚟嘅
CAFE係果幾間喎
講句野就話姐 屌你打份野要講幾耐
把口成日講點做點做好
但自己落手做又做唔到
做完啲清潔阿嬸都做到嘅輕鬆嘢又大大聲
有馬跑個啲日子開電腦跑足十場
走啦撚樣
可能係叫你執定包袱
出現了
fg做編輯但係唔識用office
心諗讀u嗰陣唔洗用office嚟做project架咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞