職場上見過最廢既人係點?

533 回覆
1631 Like 16 Dislike
有咩問題?
想睇點樣快過我打
之前幫屋企人手做左個零月跟車,其中一個同事係踢1踢郁1郁果d人黎,跟車去登記果d簡單野,手辦眼見功夫,同一個倉日日去,日日都問我係邊登記,成日又企係度唔郁等指示,1票貨5板咁計,佢會拎完一板出黎就企係度,唔會拎哂出黎,要你落order先會做第2板第3板

之後我問佢以前係做咩既,佢話係貨倉做對label,4個人對一板貨,對完自己果邊就等其他3個人對,隔離果個人如果突然死左係度佢都唔洗郁,等呀頭指示就得。。。
3日之後就炒9埋
呷呷🐣
擺啲膠鴨入去水喉入面
天花佬話怕高唔做高位,我話通架怕我俾部車你升上去,佢話都怕,咁我就問佢想點,佢叫我撘棚。
我個pm唔識「打字」,我問佢咁你點搞文件,佢話佢全部用英文。
新會撚味道
到甩p嗰日你都未明建議你quit撚左佢
可唔可以講下d懶既勁人
之前公司有條友,讀書唔多又好撚懶
但係比野佢做佢永遠都可以完美咁完成比你
好似話要出份圖咁,deadline係5日後,正常人可能要做4日咁,但係佢做既話你會見到佢會先打4日機,最後果日先開始做,到第5日問佢拎佢又真係交到出黎仲要係完美超額完成咁,問佢detail,佢又真係睇都唔洗睇就答到
同埋佢好撚勁地一個人可以跟好幾個porject,全公司明明佢最多野做,但係永遠經過佢檯頭佢都係度打緊機,個個做到要ot佢又永遠都準時走
個個都去問佢野,明明d野佢無乜接觸過,但係佢望一望就話到你聽到底要點做同邊度錯,好撚佩服佢
仲有後續
之後比老細發現佢多次打機就炒左佢,然後公司有一段時間接近運作唔到,全世界唔係呢度甩漏就係果度跟唔上進度,之後老細屌鬼開會檢討先知原來佢一直都做好多濕碎野,個個同事都話呢樣野呀邊個之前會幫手訂埋,呀邊個會book場,呀邊個跟開嫁wo咁樣,果排公司d人個個工作量劇增,過左成年先可以正常運作,但都仲係好多錯漏
返工為乜
未就係錢...
話天堂留咗個位比佢
比三個唔同既阿head
係三個唔同既場合屌
“係咪有咩咁困難?”
潮文
試過做新人返左幾日因為做得慢而我無hea做比人炒左
做細嘅要快啲咁先唔會比人炒,佢請人好易你唔做大把人做
佢係咪教緊你扮忙
print 野要dum 長啲唔好俾人見到你冇野做
咪係
層主先係on9仔
份工得九千幾但都捽我
頭幾日慢啲都炒呀屌
點睇都唔係懶而係唔想扮工
真係多謝你老細炒咗佢
佢值得更好
做intern嗰時個部門阿姐新入職做咗一年
佢都仲係好多野都唔熟書
相反低佢一級個條友就做足10年以上
因為佢係阿姐好多野唔使親力親為丟晒畀下面d人做
如是者佢成日叫下面做埋d on99既野
下面d人就幫佢執屎,搞到人成日白做野
佢自己成日準時放工,但又要求人地ot幫手
屌你地講到拖慢嚟做一定無事咁
香港地做野係chur既多
返外判文員得九千幾我就係影印文件太慢比人炒左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞