職場上見過最廢既人係點?

533 回覆
1631 Like 16 Dislike
. 呢d要執漏,或者學點讀
但voice typing本身,如果你打字唔係特別快的話,佢真係幫到你提升輸入速度。

其實有d醫生都有用,唔關professional與否事
點樣發脾氣?想學野我太過淋 俾人點屌都硬食
搞到自己無哂尊嚴 明明唔係我錯哂
點算好
國泰CEO~~~
人地教緊你武林絕頂武功,點樣係老細面前用最少既工作量扮到做緊大project咁,一下15mins, 重複3次再去下廁所見到老細高層扮下洗臉,好積極工作好有heart咁,再拎住份野去茶水房R啡飲扮睇份野,咁就上到senior位,你咁快做哂D野咪R手指遊手好閒咁,連probation都過唔到
都係一啖砂糖一啖屎,硬既咪話「你唔講我唔識做我幫你唔到」,軟既咪「不如食完飯成team人一齊傾傾點解決」

你淋善開,搵日語氣硬少少大聲少少已經叫做發咗火架啦 (因為我都係咁)
suck 錢入袋
我返工係一定要發脾氣,唔發脾氣比人恰死
應該應機係既大佬,小弟才疏學淺,記得睇住細佬,跟住返早買定杯咖啡奶茶,外賣點心過佢一齊食咁先有運行
你暑期工日日9fingfing都由得你
本年度見過最勵志嘅回覆
以為自己留言
咁撚有效率
係間Start up做
條友唔撚識打字又唔撚識英文
聽電話又淆青
做埋佢個份咁制
屌你老母你最撚叻,我媑意點打關你撚事
自盡,笑死我咩,你不如打文言文?
唔知佢係真蠢定扮蠢
腦細想慳錢自己print label (原本哩件事已經好on9)
我地得啲A4 size既原張label紙,係word到整完print出嚟再介返做一張張
咁我就用表格框線整,方便我預位同埋print完出嚟cut返size
跟住我同事同我講,叫我唔好整框線,因為之前個客話啲label有黑邊投訴
我: 下?咁cut果時cut走個黑邊咪得,唔整框線你點介啲label做一張張
佢: 其實計位好易既,print到出黎我用鉛筆間返size出黎,cut完再刷返走佢就包保無黑邊
我: 其實cut小心啲咪得?
佢: 因為有一點黑點個客都會投訴,費事啦
我: 咁你自己cut啦,做到咁唔efficient我唔想幫手
total 64張A4紙 x 每張要介32張label出嚟 = 2048張label
我先唔同佢癲
呢啲廢中把口講嗰套其實係岩
但只係for一間好公司 好老細 願意比機會同事去嘗試 真係有野入到袋
打工嘅先應該唔計較
佢呢啲出黎做野2,30年先做緊濕鳩senior
有咩資格教人 自己都未知幾時應該計較幾時唔應該
X2

我有個廢閪舊同事 40幾歲 做咗咁撚耐都冇升過
仲要係電子工程出身 廢到連IVE都唔搞
啲英文錯撚晒 逐隻字燉出嚟
畫autocad係揼石仔咁
見過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞