[美劇] 美國眾神American Gods

607 回覆
42 Like 2 Dislike
原來MEDIA係郭丹娜
點解美劇咁吸引,個Art Direction 已經值回票價,呢D係亞洲既劇有錢都想唔到執行唔到
好唔鍾意Laura Moon, 好仆街

派帽

派帽

但係Laura Moon死後更愛Shadow
我覺得可以原諒
點解美劇咁吸引,個Art Direction 已經值回票價,呢D係亞洲既劇有錢都想唔到執行唔到

首先條件係寫劇本,唔需要考慮太多budget限制。
呢套野一睇就知劇本冇乜點為慳錢而cut劇情,
好多情節同effect都去到盡。
Budget 睇落幾寬鬆。

更何況art direction, cinematography都可以因為限制少,更有創意更用心。

呢套實提名幾個Emmy's。

同埋外國最肯投資創意,亞洲得日本同韓國叫有返咁上下。
香港,連中國都比唔上
Mr World個邊條女究竟係咩神?之前意為就咁電視,而家似d更闊的野,例如媒體

官方set左佢做god of media,應該可以控制哂所有媒體,今集俾mr wednesday睇下支奥丁牌火箭個陣直情將四面牆當做螢幕咁玩影像投射

我反而好奇Mr World對應緊啲咩,資本主義?全球化?

Global market
你買咩做咩都影響到個市場嘅流動

定係操縱Global Market嘅跨國企業?
佢講choice嗰段睇到心都寒埋

或者係網絡意志

我覺得係佢代表全球化

佢係一樣主導媒體同科技嘅野(Technical boy同Goddess of Media都under佢)所以佢一定對經濟發展好重要,佢自己暗示自己主宰人類一切消費品,消,費者以為自己有選擇嘅錯覺,其實係買緊同一樣野應該係講緊壟斷。所以我覺得佢同控制政府嘅大型企業有關,影射緊自由貿易?

睇過小說應該知道mr world既真正身份,但係佢係影集同小說個出場方式同埋故事內容好唔同,所以唔知劇組係咪真係改哂mr world個背景同設定

或者係網絡意志

我覺得係佢代表全球化

佢係一樣主導媒體同科技嘅野(Technical boy同Goddess of Media都under佢)所以佢一定對經濟發展好重要,佢自己暗示自己主宰人類一切消費品,消,費者以為自己有選擇嘅錯覺,其實係買緊同一樣野應該係講緊壟斷。所以我覺得佢同控制政府嘅大型企業有關,影射緊自由貿易?

睇過小說應該知道mr world既真正身份,但係佢係影集同小說個出場方式同埋故事內容好唔同,所以唔知劇組係咪真係改哂mr world個背景同設定

巴打唔好劇透
原來Mr. World 係George McFly
唔怪得熟口熟面
呢套好多老演員

或者係網絡意志

我覺得係佢代表全球化

巴打唔好劇透

唔會la,依家影集個進度都算快,小說反而好慢
墨西哥耶穌
屌amazon prime 冇左正體中文
臭雞條line已經係原創劇情
今集有冇jer同波電腦係廳

好似冇

好似冇

今集好乾淨
墨西哥耶穌

我之前仲話想睇,結果真係有得睇偷渡

或者係網絡意志

我覺得係佢代表全球化

巴打唔好劇透

唔會la,依家影集個進度都算快,小說反而好慢

忍唔住睇哂小說
希望mr world 既真正身份會同小説唔同
諗返前幾集某件野我諗同佢有d關聯

出埋哂d柒jer柒波

好似冇

今集好乾淨

連血都少
今集懸過哂前幾集加埋
把劍之後仲會唔會用
shadow:
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞