[美劇] 美國眾神American Gods

607 回覆
42 Like 2 Dislike

該劇經由同名暢銷小說改編,小說出版於2001年,先後被翻譯成30多種語言。

美國眾神American Gods 出版後引起讀者熱烈回響, 並成為紐約時報暢銷書。

當初HBO計畫將小說製播成六季的電視劇,每季最多12集, 投資金額約每季4000萬美元(算是相當大的投資) 。幾年下來該項目不斷更新, 但HBO最後表示劇本不夠好,他們不願草率毀掉經典之作,因而放棄。

隨後由把古戰場傳奇Outlander改編成功的Starz於2014年宣布製作該劇。

故事講述新神和舊神之間即將爆發的戰爭。神話中傳統的神開始逐漸失去了自己的信徒,一些新神崛起,而這些新神反映著當前社會對金錢、科技、媒體、名人和毒品的貪戀。狡猾邪惡的騙子 Mr. Wednesday ,僱了有詐騙前科而又剛出獄的男主角 Shadows 作為貼身保鏢遊美國大陸,用他到處招兵買馬作戰爭最後準備。

資料來源:http://ming2262.pixnet.net/blog/post/34312625-美國眾神american-gods%282017春季新劇%29

https://unwire.hk/2017/03/29/2017-april-tvshow/movie-2/
碌到春天女神個張笑左
有興趣
本書我有睇....
好悶
第一集改左唔少野,不過都正
冇睇原著,要消化下。好有Hannibal 影子,Bryan fuller
已down 今晚睇 等左大半年
原著睇左開頭,記得technical bou果到唔係咁,係咪改左?
原著睇左開頭,記得technical bou果到唔係咁,係咪改左?

係,technical boy人設都改左

係,technical boy人設都改左

如果係咁,我決定睇埋本小説先
差唔多10年前我啱啱買本書果陣已經傳話拍電視劇
仲以為收左皮
留名
其實我好少會討論,多數做CD-ROM.
只係估唔到呢套冇人開post

希望大家可以係度討論下。

我都冇睇過原著,但見題材幾吸引同未播之前宣傳好勁所以一試。

睇完第一集我都覺得有部分場景幾有Hannibal 影子,CG同製作都電影質素。

只係唔理解Tech.boy搵shadow傾完之後點召喚到班手下係現實打佢?

睇完第一集我都覺得有部分場景幾有Hannibal 影子,CG同製作都電影質素。

只係唔理解Tech.boy搵shadow傾完之後點召喚到班手下係現實打佢?

美指好有Hannibal feel, 又係好high contrast, 場景好鮮艷
未睇過小說, 不過以第一集黎講故事節奏控制得幾好
鏡頭剪接cg都好正, 你講個幕好有clockwork orange feel

美指好有Hannibal feel, 又係好high contrast, 場景好鮮艷
鏡頭剪接cg都好正, 你講個幕好有clockwork orange feel

我都咁覺得,4個白衫拉人虐打。
仲有相睇之後個幕都好痴線。

我都咁覺得,4個白衫拉人虐打。
仲有相睇之後個幕都好痴線。

酒店嗰幕完美還原

同Hannibal同一個creator
屌!hbo!如果係netflix就好鳥
btw neil gaiman d 書真係好睇到爆
neverwhere睇到欲罷不能
屌!hbo!如果係netflix就好鳥
btw neil gaiman d 書真係好睇到爆
neverwhere睇到欲罷不能

呢套唔係hbo
係starz
HBO 野, 有冇露點先?
呢套唔係HBO/Netflix 製作!係Starz架!
Amazon Prime Video 上面有得睇而且有中字...
睇完第一集唔係好知做緊咩
留名
聽日上Amazon睇第一集
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞