(短故)《千祈唔好追自己鍾意嘅作家,有一日你會唔再鍾意佢》

917 回覆
524 Like 5 Dislike
我都好撚空
多謝你啊
留意我ig
好快就會有消息
好現實嘅寫照

利申 好多年前我真係試過long d
就算唔係 happy end都叫個圓滿嘅結局
好多時現實都會沖淡情感 有時唔見真係好難維持到一段關係
多謝絲打陪咗我咁多晚

希望有3年後嘅番外篇/外轉
有人話係錯嘅時間遇到啱嘅人好可惜
亦有人話係錯嘅時間遇到啱嘅人即係錯嘅人
啱嘅人最後都會係返埋一齊
想問樓主點睇?
個結局好真實
就算個一刻有幾愛 最尾都會俾時間同距離沖淡
好鍾意今次個寫法 人物刻劃得好立體!
雖然好憎鼓佬 但求鼓佬番外篇
好期待新書出 會第一時間買!!!
雖然今次都係sad end 但有別於之前睇完成個人想喊又喊唔出 個心好酸嗰種sad 今次反而令我有一絲安慰 至少都有愛過大家 咁就足夠
追完故之後覺得生活又好似沈悶翻咁
期待出書 會好似痴線佬咁Mon住Ig
原來大家都覺得係圓滿
不過點都好啦,我都係想表達最真實嘅故事出嚟
大家鍾意就好
好正,如果happy ending會好假
支持你試多啲新嘢加油呀
呢一刻嘅sad ending
若干年後有機會重逢,但重逢完都可以分開
其實人生唔到最後一刻都唔知會係點樣?

所以我唔會太在意呢個講法
有好多嘢唔係非黑即白,至少喺我眼中係咁樣
多謝你哋
鍾意就好了

大家解讀都好有趣
不過你哋鍾意就好喇
我ig會出吓短文嘅
留意ig喇

多謝你,我會繼續努力
明白了
唔知點解個結局係意料之內,可能因為城市裡既人都係咁樣相愛然後漸遠
多謝你都陪左我地好多個春夏秋冬,會買你本書,加油沈卓怡
我記得之前你個留言
係唯一一個最貼近我心目中嘅結局

我寫嘅係城市人嘅故事
人生的確唔會有太多驚喜啊
所以我係好滿意呢個收尾的
Btw
同女朋友打完分手炮
https://lih.kg/2263052
最終現實都係咁殘酷 始終都係要經歷別離
不過學上面巴絲話齋 至少今次真係相愛過
至少沈卓怡有被愛過 被照顧過開心感動過
對的人錯的時間遇上 喺依個社會實在太多
好明白沈卓怡對於long d 嘅疑慮同埋信心
因為真係個好艱苦嘅考驗 唔係話好愛就得
好期望 咁愛對方嘅佢哋往後有機會重新開始
祝福沈卓怡同岑仔

Btw 今次依個手法真係好正好好睇
好鍾意你埋咗咁多hits喺開頭
實在太強同好有趣
希望你可以繼續試多啲唔同嘅新嘢
作為讀者嘅我哋 好壞都會睇
因為知道你都一路進步緊 一齊成長
請好好記住自己嘅特色同長處
會一直支持你
祝願新書大賣要再加印
到時搵你簽名
愛你呀沈卓怡

我寫嘢真係寫實派
我記得有人話移民老套
但2020年嘅香港
係好撚common嘅事

利申 唔識佢
大家理解到我點解咁樣寫結局就好了
我只想寫最現實嘅情況出嚟
有睇開我都知,我係鍾意寫實多過虛幻
所以無好驚喜嘅轉折位
停喺呢一個位,就係最好嘅結尾

好多謝你懂得欣賞我花嘅心思
畢竟唔浪漫、節奏慢嘅故事
一定係會少啲人睇
但我係好努力地寫,想每次畀到新嘅嘢大家
而唔係一成不變咁寫唔同嘅故事

所以好慶幸有你哋呢班一路肯睇我嘅讀者
陪住我成長感謝大家支持

出咗書會諗方法簽畀你哋到時見
就算唔係long D
當一對情侶拍拖到一段時間,大家都會隨住環境慢慢轉變
例如由讀書到工作
大家經歷嘅嘢唔同
成長嘅速度都唔一樣
但可能雙方都唔發現,或者唔願去面對愛嘅只係過去嘅佢
呢個故係三個入面最真實,而又最令人反思
多謝沈卓怡,多謝乳陰
你Keep住自己嘅風格就好了
好享受你寫嘅寂寞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞