(短故)《千祈唔好追自己鍾意嘅作家,有一日你會唔再鍾意佢》

917 回覆
524 Like 5 Dislike
我的真人真事
好撚sweet如果keep住咁sweet就好
但個故名

睇到女主角諗起自己好介意外表嗰度真係有好共鳴
每次關係不了了之後
都會覺得人哋係嫌棄我外表
因為見到佢哋搵到個更靚嘅
同埋啲男仔會好似傅俊咁批評我嘅皮膚
有時真係覺得好無奈亦好心酸
但自己又係嗰啲喺內心屈住唔講出嚟嘅人
仲要扮到好瀟灑咁
不過好彩男主唔介意沈卓怡嘅外表
做女人真係好煩
...
去左99感受個氣氛
多謝呀
覺得點?
不過夜晚去先係嗰回事
我覺得日頭去硬係差啲嘢咁
岑仔MOLAMOLA
起碼了解個格局先
諗下野
例如ff下2.0係邊個位偷睇沈卓怡
又諗下沈卓怡坐開邊個位
又估下99知唔知沈卓怡既存在
--------------------------------------

(女)

岑健衡突如其來的一吻,讓我不知所措。

他只是蜻蜓點水地在我唇上掠過,不是深深又長久的一吻。

我額上的汗一直在流,一來天氣炎熱,二來心裡也因他悸動著。

於是我也不看他,轉而死盯著地板上的煙頭。

他的餘溫燙在煙頭上,如今也輕輕燙在我嘴唇上。

「而家錫咗啦喎。」他在我耳邊說。

我的心臟好像跳得有點快。

我開始分不清楚臉上的熱度到底來自炎夏,還是他的一吻。

他見我呆若木雞,便再靠過來吻多我一下。

這次我不再定格身體,直接抓著他的雙肩用力地回吻他。

他彷彿感受到我的力度,便把舌頭伸進我的嘴裡不斷地轉。我們流著汗地把舌頭互相交纏了好一陣子,他才放開我,然後看一看我心口的位置,把我的衣領拉高。

「做咩啊?」我奇怪他的動作。

「你就嚟走光啦。」

我呆了一呆,才懂得緩緩點頭、綻放出前所未有的笑意。

我想他是第一個和我接吻後沒有繼續拉低我的胸罩,反而幫我整理好衣裳的男人。

因為這個動作,我覺得自己喜歡上他了。

--------------------------------------
#######################

(男)

自從打破了和沈卓怡的親密距離後,我們似乎進了一步地和對方相處,友人以上戀人未滿的光譜,大剌剌地打落在我們身上。

她沒有追問任何關係上的確定,我想是她也未敢肯定我們之間只是一時新鮮,抑或可以再進一步。

和她一如既往地喝咖啡、逛街、吃飯,我非常樂意,亦享受與她的每滴時光。

和她逛超級市場時,她總會叫我隨便選擇喜歡的食物,然後由她下廚。

她煮飯雖然有點慢條施理,但真的很好吃。

看著她的背影,我覺得有時她像我母親,也像我前度。

一但到達某種程度的快樂,我就會反問自己對她的情感,是否只是對前度的情感投射。

不過我還是覺得,行為上相似,相處後的感覺就一點也不像。

起初也以為我不算太認真,但漸漸地我可以肯定自己喜歡上她,而且與我前度無關。

(女)

我們過了一段快樂的日子,墮進了與他歡愉的氛圍裡,幾乎沉溺得無法上回水面。但一不小心,就會溺水。

然而,歷史會不斷重演。

我哭笑不得地盯著電話,渴望岑健衡會回覆我。

第五天。

他已經消失了五天。

「今日得你嘅?」咖啡店的男店員問起我,我沉著臉跟他說:「佢無理我幾日啦。」

「吓,咩事呀?」他可能見我們一直出雙入對,也驚訝他的變化:「係咪你做咗咩激嬲人?」

「無,咩事都無發生。」我搖搖頭,然後問他:「佢有無嚟過?」

他聽後呆了一下,便抹起櫃子來:「無呀,上次見佢都係同你一齊嚟。」

「我都唔知自己衰咩,反正佢就消失咗。」我呼了一口氣,然後點起煙來:「我係咪要寫封信擺係到,你見到佢就俾佢?」

他沒好氣地笑了:「小姐,睇戲睇上腦啊?你以為你真係拍緊重慶森林咩,我係咪要燒個信封偷睇,之後全間鋪都睇哂你寫乜,得佢未睇咁啊?」

雖然他在緩和氣氛,但我一點也不覺得好笑。

我覺得我比較好笑。

原本我以為和他逐步建立了一種情感,我也開始卸下自己拒抗姊弟戀的執迷。

我發現自己不自覺地對他好,是由我願意為他下廚開始。

我討厭在戀愛時擔當照顧對方的角色,但對著他卻忍不住發揮了母性的溫柔,想用心地照料他。

所以我為他煮飯,也是心甘情願。

他在我下廚時大力地抱著我,對我說「我很好」。

其實我不覺得自己「好」,一個好的女人不應抱過太多男人,不應愛過太多男人。

所以他的消失,對我而言有點驚訝,又有點習慣。

甚至比我想像中冷靜。

畢竟我也嘗試過不少次無疾而終的滋味。

這種節奏就像一年一度的苦練;每多一次經歷,便是多一次適應。

我猜想他可能發現了自己對我不過是新鮮感作祟,於是又無聲無息地逃跑,像我遇過的他、他、或者他一樣。

「等下啦,可能佢會搵返你呢。」男店員不置可否地拋下這一句。

但我始終沒有收到他的信息。

果然是這樣吧。

我在第六天便決定放棄,不再期望手機會響起有關他的消息。

無謂再重蹈覆轍,重演和以往一樣的把戲,讓自己陷入短暫的難堪。

或者我注定要遇上何加勤,再因為何加勤而認識到另一個何加勤。

不斷重演又重演。

真諷剌。

我也沒有下筆寫信,因為我不想再當《重慶森林》的角色了。

(男)

對上一次獨自到咖啡店,好像是很久以前的事。

認識沈卓怡後,我幾乎每次來都是和她一起。

所以男店員見到我,劈頭一句就問:「佢呢?得你一個嘅?」

我心裡累積了幾天的憂鬱和無措便一下傾瀉,忍不住對他說:「我幾日無搵佢啦。」

他聽罷先是很愕然,繼而才小心翼翼地問下去:「做咩呀,嗌交?」

我長嘆了一口氣,點起口袋裡的健牌,呼出一大團煙圈就跟他說:「我屋企人話想移民,要我下年就一齊過英國。」

他的表情起了微妙的變化,又問:「所以呢?你就唔搵佢?」

「我覺得下年都走,即係段關係都唔會長久,不如趁未好深就算啦,唔想到時仲難離難捨呀。」我一口氣地說了心底的猶豫,又道:「我唔知點樣同佢講。」

「香港而家咁嘅時勢,其實都今日唔知聽日事啦。你鍾意人嘅話,點解唔好好享受埋佢呢?」他理所當然地說。

我懂得沈卓怡的心思,我知道她一定會繼續,只要我告訴她我有多喜歡她。

但我不想延長她的痛苦,有限期的情感不會好受。

「但無結果㗎喎,都要繼續?」我反問。

「人唔到死嗰刻,都唔知係咪happy ending㗎啦。結婚都可以離婚,你點知啫?可能你哋好愛,愛到佢會跟你過英國呢。」他挑一挑眼眉:「人地好女仔嚟,唔好咁樣對佢啦。」

「我知呀,我就係知佢好,先唔想傷到佢。」我激動地說。

她很好,我知道的。

但我不想接受她的好幾個月,又轉身離開。

「𡃁仔,你都未同佢傾,你點知佢點諗呢?或者佢都想好好同你過埋呢段時間呢?有時結果唔係最重要,過程先係我哋要享受嘅嘢。」

他忽然老成起來,我才想起他起碼比我大十年,老成也是理所當然的。

「唉...我唔知呀。」我又重重地呼出一口煙,那些煙團散開後就飄到他的臉上。

他用手撥一撥開又說:「食完枝煙再諗下點做啦。唔好做啲令自己後悔嘅決定呀,知無?」

我花了幾天時間讓自己冷靜下來,有時候用原子筆在一張白紙上用力地亂劃一通,力度大得連紙張都穿破;我想發洩對她的思念。

但思緒總是綁著沈卓怡在大腦鑽來鑽去,結果沈卓怡像繞著我每條神經線,我滿腦子都是她。

結果我還是找回沈卓怡,也決定告訴她—我有多愛她。

今晚係咁多了
故事已經進入尾聲
出多2-3日應該就完故
多謝大家支持
見到沈卓怡肯為岑仔煮飯
都知道已經入咗坑
岑仔呀 要捉緊當下呀 唔好令自己後悔
今日唔知聽日事... 至少愛過嘛

雖然知道樓主聽開Indie
但依一刻我諗起何韻詩首《夜半敲門》
https://youtu.be/bktiXSXhTbg

這樣告別 你問尚有哪些不甘
大概沒有吧 我們還能熱吻
每日試著讓你 過得開心
完成一生想擔當的責任
死神 如若已飄到接我
仍然可帶著 回憶的熱能 面對這場厄運
就算他 在這刻拉走我
抱憾也不多 在今世裡面曾有過
若干晚抱著你幸福過

希望大家都好好珍惜身邊人
不論愛人抑或家人朋友
咁快完!!
啱啱先由頭追過一次個故 好唔捨得呀

希望佢哋可以把握當下啦
點解咁老土嘅劇情都咁入肉嘅
而家出咗差唔多三萬字啦
同我以往篇幅都差唔多
真係好老土
不過呢啲咁老土嘅事其實好日常
好緊張,唔想sad end想沈卓怡今次會happy end
幾好聽呀,多謝推介
有某啲pop我都會聽㗎
好憎人消失
live
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞