(短故)《千祈唔好追自己鍾意嘅作家,有一日你會唔再鍾意佢》

917 回覆
524 Like 5 Dislike

(男)

在九龍灣地鐵站外,我望著腕錶的分針卡在「11」與「12」之間,還有三分鐘便到六時。

我約了沈卓怡六時正,下班後已經是慢條斯理地來到,都比原定早了十五分鐘。

在附近的便利店逛了逛,我買了一枝烏龍茶,就收到她的信息:「sorry呀,走咗班車,遲少少到。」

我發出一下悶哼,又遲到了。

港女都喜歡遲到,沈卓怡也不例外。

過了十七分鐘,她便從閘內匆匆跑到我面前,大口大口地喘著氣:「對唔住呀,我走咗架車,一等下班就十五分鐘。」

「就算你趕到架車,你都會遲兩分鐘㗎喎。」我篤著錶面:「又遲到喎,點計先。」

她的樣子變得不知所措,我怕她又以為我真的生氣,便主動說:「行啦,一陣先諗點樣補償我。」

「下次唔會遲,我再預早啲出門。」她堅定地說。

「聽住先啦。」我嘲笑她。

----------------------------------

(女)

我從驚恐之中掙脫出來,摸一摸濕漉漉的額際,才知道一切是場夢境。夢裡有兩個彼岸,我站在水中央,向兩邊不斷游,卻一直滯留在中間的漩渦。

望一望鬧鐘,原來已經四時有多,我便馬上從床鋪裡彈起,梳洗、化妝。

結果我錯過了一班車,下一班要等十五分鐘,我便知道又要遲到了。

一想起我遲到後傅俊的嘴臉,我便有點怕。

有一次我遲到,他好像很生氣;所以我盡量早出門,以免同樣情況再次發生。

可是今天又遲到,我已經預想到他的反應。

果然,他一開口就責罵我:「你趕到都好,點都遲兩分鐘㗎喎。」

我自知理虧,唯有不斷道歉;雖然他之後叫我補償他,但我總覺得在他眼裡「遲到」是罪無可恕的罪行。

所以一路在ikea裡的「示範單位」內穿梭,我的心情也是悶悶不樂。

「呢塊鏡點啊?」傅俊指著一塊連身大鏡。

「太大,我屋企應該擺唔落喎。」我搖搖頭,繼續向其他鏡子的方向走。

他積極地給意見,就好像他也是我家的一份子:「藍色床單呀,藍色好呀,望落間房warm tone啲,仲要特價一百蚊都唔使。」

「但我想要白色喎。」我拿起一套米白色的床鋪,仔細地看著。

「白色唔襟污糟㗎,你咁懶都唔方會勤力換床單啦,呢套仲要三百幾蚊喎。」他戚一戚眼眉,似是看穿我一貫的懶惰。

未待我的反應,他便一手把藍色床鋪掉進購物袋裡:「唔好諗啦,慳啲錢啦,又唔係搵得多。」

我心裡想,我還是想要白色多一點。

--------------------------------------

(男)

一男一女在傢俬店內出現,通常都會不其然把這個情景幻想成新婚夫妻在選購傢俬的情景。

我也曾經在學生時代帶過女朋友逛ikea,想像能與她共築愛巢、佈置家居。

我和沈卓怡攤在梳化的陳列品上,討論著自己幻想中的「家」是甚麼模樣。

我喜歡黑白色的風格,她說暖色系會比較舒適。

陪沈卓怡逛了整個小時,最後她糾結在藍色和白色床鋪之間。

我想她的收入不算豐厚,慳得就慳的情況下,就幫她決定好要藍色床鋪。

幫她節省金錢,我想她會答謝我的。

「喂,我應該無嘢買啦,走啦。」她回頭看我,我替她接過手上的購物袋,便往收銀處走。

總覺得有一股曖昧的氣味在店內隱隱蕩漾,為每對男女添上額外的關係。

在示範單位內,我們起碼是一對夫妻。

--------------------------------------

(女)

我把新買的床鋪放進洗衣機內,半蹲著在洗衣機面前,凝視一片深藍色在滾輪裡由慢變快、形成一個不停轉動的漩渦。

看起來像我夢裡面的海,讓我掙脫不了的死水。

轟隆轟隆的機械聲就像海嘯中的洪水猛獸,這種噪音令我心煩。

我開始有點不明白自己在做甚麼。

居然把一個不太喜歡的人帶了回家。

腦海不自覺地和二十歲的自己連結起來,憶起我曾幾何時也帶過不同的男人到宿舍作客;有些有感覺,有些則沒有。

「塊鏡放呢個位好無?」背後傳來傅俊的聲音,他幫我拆開了鏡子的包裝,然後幫我放在櫃子旁凹陷的位置。

「好呀,唔該哂。」我看到他滿頭汗水地幫我裝嵌,心裡有些慚愧,猜測他的一舉一動是否帶著超過友誼的風度之餘;同時又叫自己理直氣壯點,學Faye說:你單身㗎屌。

「唔使咁生外喎,話咗幫你㗎嘛。」他向我單了一下眼,我就自然地跟著他笑了。

「都要講唔該㗎。」我邊笑邊說。

「想報答我嘅話,今晚你煮飯我食囉。」他理所當然地說。

我很忌諱為未確定關係的人做些似是而非的事。

煮食對我而言是輕鬆之舉,但我甚少為男人下廚,吃過我的手藝只有父親和哥哥。

我愛他們,所以我才願意下廚。

為男人下廚代表著一份親暱和賢淑,在我心目中比起牽手個手、接個吻,甚麼上床更重要。

「唔啦,雪櫃無乜嘢可以煮,叫外賣啦。」我推搪他,然後開出外賣程式。

他好像有點失望地接過我的電話,低著頭選擇今晚的晚餐。

「入得廚房,出得廳堂」就算不是丈夫的專屬,起碼也要留給我喜歡的人。

在幾乎被遺忘的記憶中,我想了很久都想不起他們的名字;

但我依稀記得以前在宿舍的日子,和那些人的晚餐,都是一式一樣的外賣。

今晚嘅文係咁多
沈卓怡翻生了
正評同留言好重要多謝大家

(男)

在附近的便利店逛了逛,我買了一枝烏龍茶,就收到她的信息:「sorry呀,走咗班車,遲少少到。」

我發出一下悶哼,又遲到了。

港女都喜歡遲到,沈卓怡也不例外。

睇到呢度已經屌出聲,收皮啦鼓佬
係咪會有link落hall故嘅情節

睇嚟今次終於唔係男人傷沈卓怡 係佢傷咗兩個男人
好憎呢type人
男女都會遲到架啦 關咩港女事
沈卓怡係咪為咗攞靈感所以date讀者
又未必 可能最後係沈卓怡沉咗船呢
睇到ig story
上水鼓勵下
P牌冇得正評唯有留言
次次見到鼓佬叫人戒煙 就諗起有隻歌叫戒煙
年齡上大過沈卓怡
心智上
不過香港好多呢啲男人(年齡同心智成反比)
其實一開始都有講到佢其實係好自大
話自己想要女唔愁會無,以為自己好了解女人
但佢無了解過沈卓怡同正常女人唔同
呢啲人最愛嘅就係自己
傅俊呢種人好悶
傅俊真係好自以為是 好嘔心
佢嗰種以為自己係為緊沈卓怡好
但其實只係將自己認為好嘅嘢強行放落沈卓怡度
依個亦係好多人嘅通病
以為對方好為理由 去管束甚至限制對方
忽略咗對方嘅感受

岑仔生得咁高大 外表又比年紀大
同埋相處上亦好似自在啲
對比之下真係贏九條街
沈卓怡沈卓怡
啱啱睇完何加勤要追新故了
睇完沈卓怡d文可以灰到極致再食支煙好治癒
傅俊好煩好憎啲人管住晒
但岑仔對羅啟宜都係一個仆街仔
不過就係有呢種反差先會令人欲罷不能
每個人都會做過仆街
只不過睇下對象係邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞