(短故)《千祈唔好追自己鍾意嘅作家,有一日你會唔再鍾意佢》

917 回覆
524 Like 5 Dislike
「我打破常規地睜開眼睛,然後拿出電話打算看看信息,看到沈卓怡竟然在線上。

她沒理由一大清早就起床了,這不是她的日常:「你未瞓?」

她很快就回覆我:「係,不過而家瞓,夜啲見。」

「日夜顛倒對皮膚唔好。」

我想起她的膚質和生活習慣,又補多句:「你又煙又夜瞓,用幾多護膚品、化幾多妝都補唔返。」

然後她沒有回應我就下線了,我便繼續把頭挨在窗邊,放空目光在高速公路上。

沈卓怡真的很任性呢。」

鼓佬煩撚到
真,收皮啦鼓佬
未一齊都管住晒,邊位呀
勁多嗲
成日管嚟管去
一啲都唔自在
岑仔好100倍
沈卓怡點解可以掌握到晒三個人嘅心態
寫得咁仔細
原來有兩個男主
岑仔唔好做大仆街,要對沈卓怡好啲呀
所以我都度咗好耐點樣鋪排
但好似好悶咁?我見大家反應幾冷淡
推一推
第一次睇,嗚…
俾沈卓宜個句「唔係最愛,冇必要留喺身邊」hit中咗
因為呢句,會追到尾,但應該要追返個頭先。
到底最後留得喺身邊係邊個?
呢個問題故嘅結局會唔會有到答案?
winner takes all
屌 怪唔得睇到一頭霧水 心諗睇完戲又係cafe相認 今次真係有驚喜
之前成日睇睇下個tone突然唔同咗仲以為自己多心
同埋又教鼓又學生+運動員 明明自己問沈卓怡可唔可以請佢食支煙但後尾又唔鍾意煙味
但開始text同講起做freelance嗰啲位又過渡得鬼咁自然
冇諗過樓主會咁寫 完主當咗同一個視角
多謝
我嗰故有無答案唔重要
你自己搵到答案就得
正常細心啲睇係應該會覺得怪
我想試吓用唔同方法呈現故事

今次係試吓水溫 睇吓大家反應
廢時咁撚悶又「大家好我係沈卓怡」做開頭
我都係特登誤導大家嘅
擺咗唔少hits落去等你哋慢慢feel吓

不過都因為要兼顧2個人嘅視角
個故事節奏應該慢過以前
抱歉啊大家 希望有耐性睇落去
留名
由住hall故已經有追但個陣仲未有ac
輕輕一推
推推
好中意沈卓怡
但對今次兩個男主角都無乜feel
一個太老積太煩一個仲未大定唔夠成熟
一開頭睇覺得條時間線古靈精怪
重睇多次先發現完來係兩個人嘅視覺
今次兩個男主角角色設定好鮮明
一個係 "正常人" 鼓佬,作息定時,會正式約會
一個係 "唔正常" 讀者,何加勤2.0
睇開頭似揀咗何加勤2.0,唔知今次會唔會係沈卓怡做衰人呢
可能會
因為沈卓怡最後話佢唔係一個好人
應該講緊對鼓佬
屌 之前都覺得怪 一時食煙一時叫人戒煙 但都冇特別去諗
要重睇一次先
真 睇到一頭霧水 心諗做乜寫到咁亂 但費事出聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞