(短故)《千祈唔好追自己鍾意嘅作家,有一日你會唔再鍾意佢》

917 回覆
524 Like 5 Dislike
睇到呢度諗起沈卓怡之前啲live/ig stories話自己曾經係肥妹仔+freelance 係地盤拍嘢
有一秒好overthink咁諗所有嘢都係為個故而鋪排
btw次次啲故沈卓怡都好介意自己以前同過好多男人上床
喂每段關係都係新開始啊 要get over到以前嘅自己 學識接受自己嘅過去 先可以好好咁被愛呀 沈卓怡!!!!
講得好啱呀
活得精彩結尾 切勿流眼淚

無悔就好了
你又真係諗多咗
生活碎片左執右執就係我寫作靈感
下次我寫殺人情節嘅話
大家唔會當我真係殺人去報狗掛

好啦,你嘅鼓勵沈卓怡會收到的多謝!!
貼地
自己推吓先
ಥ_ಥ 我愛沈卓怡
沈卓怡
要幸福呀唔該
覆雜到唔識講
P
我都愛大家

幸福啊!!
祝你哋幸福
多謝你
希望你有一日搵到一個令你唔使再寫sad故嘅人
承你貴言
真心想你會有個happy ending
Live左
準備睇sad end了
而家先睇到你開左新故
追到live左你又話仲有幾日就完
你啲故仔真係睇到好頹 不過幾鍾意
加油
遲到好過無到
多謝你支持!
加油沈卓怡,你每一個故都有睇,就算係ig嗰啲都有睇
你話好似feedback唔多(雖然我覺得你每個故都咁講haha),可能今次冇之前啲故事咁引人入勝,但文筆依然保持水準
好耐無見了
今次真係比較小 (相對上一個故喇)
不過我嘅文字仲觸動到一班人我都開心的
————————————

(女)

直到第七天,手機傳來他的信息:「對唔住,呢幾日無搵你。我好掛住你,可唔可以見你?」

我們躺在床上,大概已經超過一小時。

岑健衡來我的家找我,一開門他便擁得我非常緊,然後吻了我的面頰一下:「我好掛住你。」

然後我也肉緊地回抱著他,熱情地把我數日來的思念吐進他的嘴巴裡。

我們擁著吻著就進了房間,我關了門後便倒在床上繼續和他接吻,好像要一次過補回七天的份量一樣。

直到我們的口水都幾乎乾涸了,他才輕力放開我,攤直整個人怔怔地望向天花,默不作聲。

我沒有開燈,黑夜竉罩著整個房間。

我按捺不住過度的寂靜,終於敢輕聲開口問:「喂,其實發生咩事啊?」

他卻欲言又止,一句話都沒有說。

我見他不說,我吸了一口大氣,便開口先說:「其實我想知你點諗。本身好似好地地,但突然你又消失咗,我完全唔知你發生咩事...」

長期的幽閉讓瞳孔適應了黑暗,在藍黑的色調裡我隱約見到他憂愁的臉。

良久的沉默後,我又忍不住輕聲地哀求他:

「你講啦,好無?」

他微微張開嘴,像嚥下了一大啖口水,才開始說:「我其實真係好鍾意你,真係。我係好認真,好想好好去愛你。」

我聽罷心裡一陣欣喜,隨即他又說:「但係好對唔住,我唔可以同你一齊。」

內心頓時像被一盤冷水澆下,他的話又是似曾相識的對白,我的心頭冰冷得有點痛。

我未開口問,他就繼續說:「我呢幾日無應你,係因為我屋企人突然同我講,下年要移民去英國,我都要去嗰邊讀書。」

我忽然覺得頭昏腦脹,大腦像被一下重棍衝擊般震盪著全身的神線。

他也要離開,對嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞