有無人認真講下精算呢行而家點?(2)

800 回覆
27 Like 8 Dislike
又ive又cu ust city點同你玩
想知人工幾多
垃圾假膠就死開啦 問你考咗幾多份又唔答
自貼學生證+user name 又冇
Stat major yr 3 lm
大行fg 6份卷都係22-24k
精算報咗兩份
一份有interview
但應該冇offer
因為嗰陣仲未對精算好有興趣
所以冇乜點prep
而家極後悔

Btw 想問吓咁多位巴打
如果由零起步嘅話有冇話推薦考邊個prelim先? 係咪最好都係Exam P, then Exam FM?
因為知自己Yr 3, 時間已經唔多
呢兩個試可唔可以一年考晒?
考完呢兩個之後多數啲人會考啲咩試
同埋呢兩個試嘅程度大概係U嘅咩level?

另外都想問吓如果想學programming嘅話
有冇話推薦學邊種先?
Python/ VBA/ SQL?
問題有啲長唔好意思
麻煩晒咁多位ching
另外想問埋多數Fg 搵工應該要已經考咗幾多個試
我見網上睇好似一兩個已經夠
但感覺Exam P同FM好似太易考所以係人都有?
改左制 而家6份都係等同舊制4.5份左右
不嬲依行FG人工都低過做狗
係勝在可以一直考試加人工
最少都要3份啦
再加多兩份或以上intern
有機會搵到contract位
唔該晒潛龍巴打
巴打都係精算相關?
三份嘅話Exam P同FM之後有冇話推薦考邊份
如果以難度嚟講係咪應該考Exam IFM?
另外想問吓VEE 又係咩嚟
唔該晒跪鍵盤同埋其他巴打
巴打大概幾大?
有冇話諗住點樣入行?
係咪都係諗住考牌再搵intern
咁巴打搵到intern 同考咗試未
Btw 有冇興趣留個tg?
想真係學下精算野既就考LTAM/STAM啦
見工都可以show到你係有精算既knowledge
IFM對做野冇咩用
但難度再言 我覺得對stat background 黎講都唔易
VEE就自己上SOA網站搵啦
hku同cu都有相應既科可以讀
達到佢最低要求既grade就搞掂
我讀完year one 之後用咗半年就pass 咗 P同FM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞