有無人認真講下精算呢行而家點?(2)

800 回覆
27 Like 8 Dislike
準備下次好過啦
而家grad咗一年剩係pass咗6份prelim 而家晚晚勁夜放工都無時間溫書 仲fail咗科pa好撚灰
PA= predictive analytics?
利申:冇考
1. 而家好多人講話精算同data scientist好多skillset overlap, 而且精算而家有啲task其實可以平啲用data scientist做,例如experience study

2. Intern多數都係做下揼石仔嘅工作,建議你留意下你交嘅功課去到downstream 用嚟做乜
其實香港要做data science 好似其中一個大market都係保險
swiss re都話有個ds部門黎緊要請好多人
我覺得香港要做入門data science都幾難
如果行精算再跳去做個有精算底既ds應該唔錯
tools比較少overlap,但識既野應該好多都一樣
SRM根本成份卷都係data science要讀既stat,加埋PA再補少少常用r package基本上已經做到唔少stat project
讀緊精算 想試下唔同行業但諗唔到做咩
精算日常工作係說服自己嗰條作出嚟嘅數係啱
澳洲唔知,加拿大應該難入行,特別係個個都有做coop
我都打算去,希望有1年full time會易d搵
我今日先同個head講:「個結果就無錯,係要諗個解釋解比人聽」
其實做sensitivity/pricing會用多d
做ALM又好似會用多d
我見同事有得做ALM好似幾好玩咁
咁你就唔啱啦 咁口響話冇錯就要解埋啦

最難係明知錯都要解到啱吖嘛
做錯仲大件事,要做到岩
精粹在於無論啱定錯都搵到解釋係啱
想問吓你哋多唔多同事想移民?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞