有無人認真講下精算呢行而家點?(2)

799 回覆
27 Like 8 Dislike
睇吓你做邊範囉,做pricing相對易啲,做val/erm嗰啲可能難少少,但其實你喺香港都會用ifrs17,外資公司又會用cgaap usgaap所以理論去外國唔會好大問題
大家覺得呢行未來同data scientist比點
同fd傾開覺得精算雖然d野好舊但好似有不斷加新元素落去(eg加份paper逼你學用R)
同埋做野不斷要熟acct野,我見個head日常做野真係好多要成間公司咁宏觀去諗5年10年既plan係點
data science 好似比較多係技術層面出發,好似IT狗咁生命週期好短

利申:stat人原本想精算做跳板,做做下又覺幾好
美加我見pension gi life都有
同埋相比香港算多casualty
Tableau唔係BI tools咩
最重要係你interest同能力係邊方面 DS同AC skillset 真係幾唔同

接近DS嘅精算位應該係GI pricing (cat model, insurance claim estimation),customer analytics (不過呢啲位度度都有),或者一啲process automation。prudential有個CoE 搞DS的,個邊就以後兩者為主。

想做前者嘅話,香港未必啱你。香港GI太細,同埋香港呢方面人才唔多,換言之你大機會under一個無你咁technical嘅人,學唔到野。亞洲嚟講都係SG JP比較多機會
我今年之內應該會走佬去加拿大,所以可能果邊多d GI,但我諗緊GI可能未必岩我
原本我見工都係想見pricing位,但結果做左life val
做完又覺得雖然無pricing咁好玩但好似前途好d,容易d上位同埋我鍾意玩long term多過short term
然後我知reinsurer都用幾多DS technique 但這些機會
其實只係勁啲Pivot table
聽講外國好難揾精算工巴打你諗住揾咗工先走定點?
走左先算
香港太少人走GI track
相熟headhunt 都話好難搵candidate
之前見過做GI 果堆幾乎全部係外國人/外國讀書返黎
其實做落先知excel(都未到vba)都唔係人人識
Excel真係基本功喎....
雖然d spreadsheet 通常都會砌到好亂
起碼要識trace dependent 先
根本GI公司都唔多,有都係得underwriter多, actuarial team setup係其他國家
同埋香港嗰2間大學主要都係教你考SOA
基本上都係教life嘢
外國係咪gi好搵過life
想遲啲走佬 趁仲轉得切
PA grade5 fail 咗 有無清試過appeal
下次記得做快啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞