有無人認真講下精算呢行而家點?(2)

793 回覆
27 Like 8 Dislike
第一個post 經過反送中同支那肺炎
終於推到1001 繼續討論
唔知陳同佳自首先定呢個post推爆先
有無人認真講下精算呢行而家點
https://lih.kg/1093636
LM
公司vpn用唔到搞到要番公司做田弓
SoA 頭幾個exam 都set得特別易
呃鳩你班傻仔繼續考落去
LM

希望下年年尾Asa
各位師兄俾啲意見小弟,淨係考咗P exam ,做咗兩份actuarial intern ,今年final yr ,感覺好似搵唔到工咁,如果我唔考多兩份,應唔應該繼續行落去
利申數學佬
你自己睇下大既保險公司精算部有幾多人
連埋regional office都係一兩隻手數得晒
但每年咁多精算學生
其實supply一早就多過demand
除非你係最top果班或者有人脈
你讀精算的話就最好諗定plan B
咁又唔係灰晒既
保險唔計agent/sales都有其他位收入唔會差過精算
仲有一年先畢業,考唔考到三份
多謝發表偉論
AIA local同regional精算都起碼各100人
可以既,undergrade果陣我都係一年考3份, 不過個人覺得考左mlc先會好d
見到身邊嗰個同事都精算major,考卷考得好簡單,望一排就可以去考,自己就死溫爛溫,做數學佬真係好辛苦,同埋想問吓如果2:2有冇可能搵到精算工,定係佢淨係睇你考咗幾多份
下年就畢業
有intern 有3份Exam
諗住考多1 2份
好驚搵唔到工
其實如果入咗行,考到ASA,之後再加多個FRM 出唔出得返Banking
仲讀緊嘅 又發現自己唔係真係咁鍾意精算個nature
可以發展下CS / Data Science呢個方向

stat+CS+Finance 前景都唔錯

利申: 行已轉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞