有無人認真講下精算呢行而家點?(2)

803 回覆
27 Like 8 Dislike
香港就做life,外國就non life
而家好多人講話精算同data scientist好多skillset overlap

完全錯哂
ds 個啲唔洗要有master degree先做到咩
Sor 我都係聽講
唔算
留名
非精算人
manger grade人工幾多先合理
做緊alm 完全唔覺得好玩 咪又係禁制

不過佢個d stochastic modelling 幾advance 細心d 研究有得著
Title呢啲間間唔同比較年資/考試好過啦
主要係想做finance related果邊多過計insurance risk
咁係 計bond fixed income 同interest rate modelling 係爽d

轉行做bank 都易d
睇左bk個單嘢,就知道要做actu呢行,有可塑性都好緊要,最好唔好比人定型左係做某一樣嘢,同埋多啲諗唔做actu嘅backup plan係咩
以前掂過小小ALM 主要都係run下sensitivity (e.g. Equity +/-10%, interest rate +/- 10bps, etc.)
比你對埋risk appetite, 諗吓有咩management action算係咁
依家多唔多工請緊識ALM嘅人?
8-10年值幾錢
斷估7-1x萬
利申:真係斷估
做Pricing 係咪註定難唔做actu?
唔係 做pricing都多路走 ,因為pricing會好了解保險公司嘅運作(相對valn)

上到差唔多可以試下product mgmt、distribution/channel、risk、strategy等等,好多離開左technical 都唔會返轉頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞