有無人認真講下精算呢行而家點?(2)

800 回覆
27 Like 8 Dislike
soa
其實而家仲有冇得考 係咪俾人cancel晒
做住FAP/module先
我朋友將樓上個group link轉咗,幫佢再post多一次上連登
https://t.me/+Veu4UCO7Gks2ZTg1
做緊banking & insurance headhunt,想知行情/轉工可以tg我 https://t.me/yourusernameeeee
我啱啱諗住趕last sitting,但比咗錢先發現得GZ有得考
我嘗試吓解讀你嘅意思⋯⋯actu嘅skillset係其他地方都用得著,好似你excel勁,你做一個鐘搞掂人地ops做一兩日嘅嘢,automate埋減到一兩個HC tim。你做model/projection叻,其實都可以做好多其他嘢。喺嗰啲地方無咁多一樣咁competitive嘅人,所以係可以上得好快。

諗起好多本來actu background嘅人,中途行左其他路,係可以行快好多,之後高級到可以點返actuary做嘢tim。記住係保險公司裡面,就算去到chief actuary都唔係好高級,actuary通常都唔得到尊重 比個example,你行distribution已經可以賺多過actuary好多。

不過上面講嘅嘢係咪apply到呢一代先畢業/jumior嘅人,我就唔夠膽講啦。

行出comfort zone唔易,《任我行》都有唱啦:
//頑童大了別再追問
可以任我走 怎麼到頭來又隨着大隊走
人群是那麼像羊群//
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞